Közélet

2017.06.14. 18:28

„Nagyon jó itt lenni, mert foglalkoznak velünk”

Felújított teremben foglalkoznak a Hangya Tanoda növendékeivel a Kaposvári Egyetem épületében. A civil segítségből megújított nagytermet Varga László megyéspüspök, a diákok segítségével áldotta meg. A Hangya Tanoda jelenleg 47 diákkal foglalkozik, elsősorban a tanulásban kapnak segítséget a hátrányos helyzetű roma fiatalok.

Koszorus Rita

– Nagyon jó itt lenni, mert foglalkoznak velünk – mondta el kérdésünkre Balogh Fatima, a Hangya Tanoda növendéke. Ezt a véleményt osztotta Varga Nóra is. – A tanárok is sokat segítenek, felkészítenek a vizsgákra, szeretünk itt lenni. Fatima és Nóra azt is elmondta, hogy amióta a Tanoda rendszeres látogatói jegyeik is jobbak lettek. A gyerekek egyöntetű véleménye, ha nem lenne ez a lehetőség, sokkal nehezebb dolguk lenne az iskolában.



Jelenleg 30 diáknak segítenek

A tanoda 2004-ben nyitotta meg kapuit a hátrányos helyzetű és roma fiatalok előtt. Az elmúlt tizenhárom év alatt 1047 tanuló fordult meg programban, akik segítséget kaptak iskolai tanulmányaikban, magatartási problémáik leküzdésében, iskolai lemaradásuk ledolgozásában. Jelenleg nyolc általános iskola, két gimnázium, öt szakgimnázium és öt szakképző intézmény diákjai járnak a Hangya Tanodába. A Bajcsy Zsilinszky utcában található Hangya Tanodában kiscsoportos foglalkozásokon segítenek szakképzett pedagógusok a hátrányos helyzetű diákoknak a tanulásban. Fejlesztő munka is folyik a Somogy Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház által működtetett Tanodában. Jelenleg harminc általános iskolás tanulóval foglalkoznak a szakemberek és tizenheten a Kaposvári Egyetem tehetséggondozó programja keretében kaptak lehetőséget részt venni a tanodai programban.

Segítség az iskolai lemorzsolódás elleni küzdelemben

Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke elmondta, komoly sikereket tudhat magáénak a Hangya Tanoda program. – Vannak olyan volt diákjaink, akik most a Pécsi Tudományegyetemre járnak – emelte ki Bogdán Imre. – De a foglalkozásaink abban is segítenek, hogy a gyerekek jobban tudják kontrollálni magukat.
– A Hangya Tanoda nagy segítség az iskolai lemorzsolódás elleni küzdelemben – mondta Sörös Iván, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, főosztályvezetője.
 

Felújítás után ünnepélyes áldás

A szakmai munka három éve a Kaposvári Egyetem épületében folyik, a nagytermet most sikerült felújítani. Ennek megáldására és felavatására tartottak ünnepséget. Az ünnepségen Szita Károly polgármester úgy fogalmazott: vannak olyan programok, amelyeket érdemes támogatni. – A tanodával az önkormányzat nagy segítséget kapott – mondta a városvezető.
Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora beszédében kiemelte: a Hangya Tanoda diákjainak eredményei nem öncélúak. Számos tehetség van köztük, akik szép jövőt építhetnek. Az ünnepség zárásaként Varga László megyéspüspök megáldotta a termet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!