Közélet

2017.06.26. 15:13

Négy fióka zuhant ki a fészekből, gólyamentés a vihar után

Négy kisgólya esett ki a fészekből Nagyszakácsiban a nagy vihar miatt, sajnos csak az egyik madár élte túl a zuhanást.

Molnár Gábor

A nagy vihar lesodort a fészekből négy kölyökgólyát Nagyszakácsiban. – Én értem oda először, mivel körülbelül húsz méterre lakunk a helyszíntől, a látvány, ami fogadott szörnyű volt – mondta Bogdán Tamás. – A négy madárból három még élt, és azonnal segítséget kértem a helyi önkéntes tűzoltóság parancsnokától, aki értesítette a vadőrt, ő pedig Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságot. Azt az információt kaptuk, hogy este hat óra körül tud kijönni a természetvédelmi őr, addig pedig vigyük biztonságos helyre a gólyákat, ezért elrohantam egy dobozért és szalmáért.



– Amíg vártuk a szakszerű segítséget, addig sajnos még egy madár elpusztult – tette hozzá. – Aztán megérkezett a nemzeti park szakembere és elvitte a két életben maradt gólyát. Tőle azt információt kaptuk, hogy a következő három nap kritikus lesz, ha azt túlélik, akkor megpróbálnak szerezni egy kosaras autót, s visszateszik a gólyákat a fészekbe.
Nagyon megrendítette a helyieket az eset, mivel a gólyák már hozzátartoznak a mindennapjaikhoz. Sok falubeli kísérte figyelemmel a gólyák életét. – Jó lett volna látni, ahogy a kicsik felcseperednek és végül kirepülnek a fészekből – mondta Bogdán Tamás.
Két napig Glacz Róbert természetvédelmi őrnél voltak a madarak, majd Pintér Andráshoz kerültek, aki azt mondta, az egyik kisgólyának eltört a lába, melyet amputálni kellett volna, de sajnos nem élte túl a súlyos sérüléseket. – A másik példány jól van, őt megpróbálom Negyberkiben fészekbe rakni – tette hozzá a DDNP természetvédelmi őre. – Ha ez nem sikerül, akkor a Misina Természet- és Állatvédő egyesülethez kerül, ahol felnevelik és ősszel szabadon engedik, s elindulhat társaival a nagy vándorútra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!