Közélet

2017.06.26. 19:21

Nyáron is jut minden gyermeknek egy tál meleg étel

Napi egyszeri meleg ételt kapnak a rászoruló gyerekek a nyári szünidőben a lapunk által megkérdezett városokban. Van város, ahol önként vállalt módon valamennyi rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek számára biztosítják a lehetőséget.

S. H. összeállítás

Mintegy 700 gyermek számára biztosított a lehetőség

A somogyi megyeszékhelyen is jut egy tál meleg étel a nyári szünidőben a rászoruló gyerekeknek. A városháza kérdésünkre közölte: az idei évben húszmillió forint keretösszeget biztosított az önkormányzat a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek étkeztetésére. Az elmúlt esztendőben is minden igényt kielégítettek. Míg tavaly csak a hátrányos helyzetű gyerekek kisebb része vette igénybe a nyári étkeztetést, addig az idén – az igények függvényében – mintegy 700 gyermek számára biztosított a lehetőség. A törvény alapján szünidei étkezésre a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek jogosultak. Ám a kaposvári önkormányzat önként vállalt feladatként biztosítja a szünidei étkezést a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek számára.
Az érintett gyerekek törvényes képviselője a szociális irodájához juttathatja el a szünidei étkezés iránti kérelmet augusztus 15-ig. Július 3-tól 43 munkanapon át lehet majd igénybe venni az egyszeri meleg étkezést déltől 13 óráig. Az ebédet a Kodály Zoltán központi iskolában lehet helyben elfogyasztani, de el is lehet vinni az ételt a Szociális Gondozási Központból, a Tar Csatár Központi Óvodából, a Toponári Idősek Klubjából, a Szigetvári Utcai Idősek Klubjából és a Madár Utcai Tagóvodából.



Huszonhárom család jelezte igényét

Az elmúlt nyárhoz hasonlóan Siófokon is ingyen étkezhetnek a rászoruló gyerekek a nyári szünetben. A szociális gyermekétkeztetésben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozott vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok vehetnek részt. Ők még május első felében kaptak értesítést a nyári ingyenes gyermekétkeztetés lehetőségéről, eddig 23 család jelezte igényét. Siófokon az idén egész évben 500 ezer forint áll rendelkezésre szociális gyermekétkeztetésre, az önkormányzat 2016 nyarán az igények alapján 206 ezer forintot költött erre a célra. Az elmúlt nyáron 13 gyermek étkezett a nyári szünetben ingyenesen, ez a szám nagyjából egy tizede volt annak a körnek, akiknek rászorultság alapján lehetősége van igénybe venni az ingyenes szünidei étkezést. A nyári szünetben a gyermekek a Siófoki Gondozási Központ Család és Gyermekjóléti Központjában étkezhetnek. A bölcsődések június 19. és július 14 között kapják itt térítésmentesen az ennivalót, az óvodások július 24 és augusztus 18 között, míg az általános és középiskolás igénylők június 19 és augusztus 18 között étkezhetnek a gyermekjóléti szolgálatnál.

Barcson a tavalyinál többen igényelték

Az eddigi tapasztalatok szerint a nyári szünetben igénylik legtöbben a szociális gyermekétkeztetést Barcson, ilyenkor hatszor annyi az igénylő, mint például a tavaszi szünetben. Az idén a tavalyinál is nagyobb létszámban jelentkeztek, de csak annak tudnak ingyenes egyszeri étkezést biztosítani, aki igazolással rendelkezik arról, hogy hátrányos helyzetű, avagy halmozottan hátrányos helyzetű. Az igazolásokat az önkormányzat állítja ki igénylésre.
Henéziné Balaskó Edittől, a városi konyhákat is üzemeltető óvodák és bölcsőde vezetőjétől megtudtuk, az idén eddig összesen 284-en adták be az igényt (iskola, óvoda és bölcsőde egyben), de folyamatosan fogadják a kéréseket. Az iskolások közül augusztus végéig eddig 213-an igényelték az étkezést, ebből 24 adagot szállítanak Somogytarnócára és Drávaszentesre. Az óvodások a hét végétől részesülhetnek szociális étkeztetésben a zárva tartás alatt, augusztus végéig 57-en vihetik haza az egyszeri meleg ételt. A bölcsődések közül is négyen visznek majd ebédet.

Hetente egyszer süteményt is kapnak

Tavaly a nyári szünetben 230 volt a legmagasabb létszám. A bölcsődések, az óvodások és az iskolások szülei is igényelhetnek ingyenes étkezést, a két településrészre, Drávaszentesre és Somogytarnócára is kiszállítják az ebédet. A szünidőben a Szent László utcai konyha látja el a gyerekeket, de helyben az eddigi kérések szerint senki nem fogyaszt, de természetesen lehetőség van rá.
A barcsi konyhák sok alapanyagot a helyi vállalkozóktól, gazdáktól szereznek be. A Barcsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat mintakertjében is termesztenek friss zöldséget a közmunkások segítségével, amit szintén a szociális gyermekétkeztetésben részt vevő gyerekek étrendjébe építenek be. Az étrendnél fokozottan figyelnek a vitamindús fogásokra a nyári időszakban is – hangsúlyozta Henéziné Balaskó Edit. – Így naponta kapnak a gyerekek gyümölcsöt, zöldséget, s heti egy alkalommal süteményt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!