Közélet

2017.06.03. 21:39

Rendre és biztonságra voksoltak a cseriek

A Készenléti Rendőrség Cseri parkban létesítendő körletépületéről tartottak szombaton délután lakossági fórumot a Gárdonyi Géza-iskolában. Záporoztak a kérdések, az érvek és ellenérvek a zsúfolásig megtelt ebédlőben, ahol Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Piros Attila dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány valamint Szabó Ferenc ezredes mellett a L. Balogh Krisztina városi főépítész is válaszolt a környék lakosainak felvetéseire. A többség egyetértett, hogy a Cseri Park adjon otthont a rendőrségi bázisnak.

Harsányi Miklós

– Ebben a hőségben jó, ha 30-an összejövünk - mondta a lakosság fórum kezdés előtt negyedórával egy fiatal nő. Tévedett. Öt körül már majdnem teljesen megtelt az ebédlő a 64 éves Garai Sándor véletlenül sem hagyta volna ki a rendezvényt, hiszen érdekli, hogy mi vár rájuk a Készenléti Rendőrök ide érkezésével. A Vak Bottyán utcában élő nyugdíjas tűzoltó szerint javul a közbiztonság, s ennek következtében még az ingatlan árak is emelkedhetnek egy-két éven belül.


– Azt akarjuk, hogy Kaposvár legyen az ország legbiztonságosabb városa – indított az estébe nyúló fórumot Szita Károly polgármestere. A Készenléti Rendőrség ide jövetelével 309 rendőr érkezik a városba, mely érezhető változásokat indíthat el a megyeszékhelyen. Szabó Ferenc ezredes, az új egység parancsnok-helyettese miután rövid áttekintést adott az egység munkájáról, arról biztosította a fórum résztvevőit: a határvadászok jelenlétének komoly közvetett hatásai is vannak. A mostani 120 fős állomány a hónap közepére eléri a 150-et. S a napi munkájukon kívül természetesen a környék biztonságára is figyelnek: rendre utasíthatják azokat, aki vétenek a szabályok ellen és segítséget nyújtanak az elesetteknek.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A leendő létesítmény látványterve.
[/caption]


– Elég sok gyanús külsejű ember van a környéken – panaszolta az első felszólaló , a 79 éves Perák József. Szerinte arra van szükség, hogy a Cseri parkba telepítsék le a rendőrségi körletépületet, korábban is számos betörés volt a környéken, időnként besurranó tolvajok jelennek meg. Úgy érzi: ha ide jönnek a rendőrök, javul a közbiztonság. Egy Xantus utcai hölgy arról beszélt: helyenként olyan állapotok alakultak, hogy az utcára merészkedő fiatal lányokat féltik a szülők. Az Erdősor utcai Bartalos Diána is megnyugtatónak tartaná, ha a Készenléti Rendőrség a Cserben kapna helyet, akárcsak az a középkorú férfi, aki szerint a helyenként meglehetősen lepusztult környéken kedvező változást hozhat a rendőri jelenlét. Felvetette: miként kezeli a város majd a megnövekedett forgalmat, megerősítik a buszjáratokat, s mi lesz az építkezés utáni helyreállítással? Részletes választ kapott.
– Vannak, akik fényes nappal nem mernek végig menne a Cseri úton - szólt egy idősebb asszony. Hartner Rudolf, a városgondnokság korábbi vezetője ugyanakkor az építkezéstől a zöld felület csökkenését félti. Javaslata: akár a laktanya vagy a Raktár utca is helyet adhatna a bázisnak. Piros Attila megyei rendőr-főkapitány arra hívta fel a figyelmet: korábban sokan egy cseri rendőrörs létesítésétől várták a közbiztonsági problémák enyhülését. Most viszont valóban új, kedvező helyzetet teremthet egy az új körlet telepítése. Volt, aki a parkot, a fákat féltette, ám L. Balogh Krisztina városi főépítész állította: nem tervezik a fák kivágását.

309 rendőr érkezése önmagában garancia a közbiztonság erősödésére

– Óbégatás, őrjöngés, üvöltözés hallatszik a Cseri park felől - panaszolta egy környéken élő férfi. Ezért egyes kisgyermekes családok eleve inkább a Desedára vagy a Berzsenyi parkba mennek pihenni. A várhatóan jelentősen megnövekvő járműforgalom kapcsán egy felszólaló pedig azt tudakolta: milyen zaj- és környezeti terhelést okoz a rendőrségi bázis jelenléte.
Politikai pártok képviselői majd az országgyűlési választások előtt kampányoljanak - pendítette meg a polgármester annak  kapcsán, amikor a lakossági fórumon egyesek más irányba próbálták terelni a rendezvény témáját. A hőség ellenére újabb és újabb kérdések záporoztak, az összejövetel nem sokkal nyolc óra előtt ért véget. Szabó Ferenc ezredes a kétkedőket megnyugtatva kiemelte: az, hogy 309 rendőr a városba érkezik, ez önmagában garancia a közbiztonság erősödésére.
– Ennyi, most már megyek - jött ki egy középkorú férfi az iskolai ebédlőből. - Nyilván vannak érvek, ellenérvek, de remélem, a józan ész győz.  A cseriek többsége szerintem a biztonságra voksol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!