Közélet

2017.06.17. 08:14

Siófoki vitaparti: egy közlemény, mely kiverte a biztosítékot

Nem csillapodnak a kedélyek a siófoki városi rendezvények körül azóta, hogy hetekkel ezelőtt kiderült: a hagyományosan parti rendezvények helyszíne az idén nyáron a Főtér lesz.

Kolumbán Tünde

Az új szakmai koncepció alátámasztására Lengyel Róbert polgármester és a Kálmán Imre Kulturális Központ vezetője közleményt adott ki arról, hogy a nyári programok korábbi helyszíne, a kikötői rendezvénytér a közművek hiányosságai miatt veszélyes terület. Az állásfoglalás nemcsak a város közvéleményében talált negatív fogadtatásra, de a turisztikai szakemberek körében is kiverte a biztosítékot. Annál is inkább, mert a hajóállomást alkalmatlannak nevező közlemény a múlt héten nagy sikerrel lezajlott Nemzeti Regatta kezdete előtti napon került nyilvánosságra.
Mint kiderült, a szervező Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) a rendezvény kezdete előtt nem egészen két nappal kapta meg a szakértői anyagot.
– A márciusi szakvéleményt már legalább januárban meg kellett rendelni – mondta Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. – A mi rendezvényünk június 10-én kezdődött. Én ezt a tanulmányt június 8-án, csütörtökön délután kaptam kézhez.Túl a többezres látogatottsággal lezajlott rendezvényen a cégvezető arról is beszélt, hogy a kezdés előtt a tér elektromos hálózatát megvizsgáltatták az E.on-nal és másfél millió forintból egy külön hálózatot építtettek ki csak azért, hogy az árusok és a színpadtechnika számára legyen elegendő áram. A vezérigazgató nem érti, hogy ha a városnak tudomása volt arról, hogy a rendezvényterületen a közművek kiépítettsége nem megfelelő, akkor a szakértői anyagra reagálva miért nem készült már terv, ami alapján a szabványos átalakítást el lehet végezni. – A Nemzeti Regatta alatt sem kapacitásbeli, sem biztonsági problémánk nem adódott – emelte ki Kollár József, aki szerint az elektromos hálózattal a legnagyobb gond egyébként is csak az lehetett volna, hogy koncert közben elnémul egy neves zenekar.

Arra egyelőre nincs válasz, hogy a márciusban készült szakértői véleményre miért nem reagált időben a városvezetés, és ha valós a veszély, miért két nappal a Nemzeti Regatta kezdete előtt értesítették a Balatoni Hajózási Zrt.-t. A két nappal ezelőtt feltett kérdéseinkre Siófok város sajtóreferense a jövő hétre ígért válaszokat. A képviselő-testület fideszes képviselőcsoportja kezdeményezte: keddre hívjanak össze rendkívüli ülést, hogy tisztázzák a helyzetet és megoldást találjanak a város nyári rendezvényeinek méltó elhelyezésére és megszervezésére.

Felelőtlenség sokkolni a közvéleményt

Siófokon a kikötő környékén található a legkiépítettebb turisztikai infrastruktúra – ezt már Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke mondta, aki szerint a főszezon kezdetén nem lehet szakmaiatlan kijelentésekkel rombolni Siófok imázsát. – Kiküldeni egy közleményt, ami családok és vállalkozások tömegének megélhetését sodorhatja veszélybe, és arra hivatkozni, hogy csak a vakszerencsének köszönhető, hogy eddig senki nem halt meg a kikötőben, az túl erős – mondta Hoffmann, hozzá­téve: nem biztos abban, hogy az emlegetett szakértői vélemény mögött nincs szándékosság, vagy csak azért készült, hogy alátámasszon egy rossz döntést. A turisztikai szakember szerint a zamárdi Balaton Sound is kiváló példa arra, hogy egy olyan területen is lehet biztonságosan rendezvényt szervezni, ahol épített infrastruktúra egyáltalán nincs, azt teljes egészében a szervezők biztosítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!