Közélet

2017.06.23. 06:50

Van remény a kistelepülési üzleteknek

Egyre több településen jelent gondot az alapvető élelmiszerek beszerzése, ahol megszűnt a bolt, ott mozgóárusok látják el a lakosságot. Nem így történt ez Szilvásszentmártonban, ahol az önkormányzat üzemelteti a település egyetlen működő boltját.

Koszorus Rita

– Én úgy gondolom, ha egy településen megszűnik a bolt, az a hanyatlás első jele – mondta el kérdésünkre Lengyel Gábor, polgármester. Hozzátette: ezt nem hagyhattuk. Ezért a képviselőtestület döntött az üzlet megvásárlásáról.
Azóta is töretlen sikerrel működik a vegyesbolt a falu központjában. Domokos Zsanett örül neki, hogy helyben meg lehet oldani a napi bevásárlást és nem kell átjárni a szomszédos településekre. – Ez azoknak jelentett volna gondot, akik idősek és nehezen mozognak. – Hozzátette: az önkormányzati boltban mindent meg lehet kapni, amit pedig mégsem, azt beszerzik.



Szolnoki Jánosné is rendszeres vásárló, nagyon elégedett a kínálattal. – Meg vagyunk elégedve, mert van itt minden – mondta el kérdésünkre a szilvásszentmártoni asszony. – Ha nem lenne ez a bolt itt, akkor el kellene menni Zselickisfaludra, de ez nagyon jó, mert közel van.
Nyári Jánosné számára pedig a megélhetést jelenti a bolt, hiszen üzletvezetőként már három éve dolgozik itt. Azt mondja: rugalmas a nyitvatartás, a lakosság igényeihez igazították. – Reggel fél tizenegyig vagyunk nyitva, utána pedig öttől estig. Napközben mindenki dolgozik ezért nem lenne értelme nyitva lenni.

A boltban az árakat is lakosság-barátra tervezték, és igyekeznek tartani a lépést a multik áraival. Erről Lengyel Gábor, polgármester elmondta, hogy nem mindig könnyű. De mégis működik, ezt mutatja a láthatóan élénk forgalom. A faluba még egy szódás jár, akivel megállapodott az önkormányzat. Így az üzletben nem árulnak szódát, azt kizárólag a vállalkozó teríti. A település első embere azt vallja: az élni és élni hagyni elv alapján meg lehet oldani a jó működést. Jártak mozgóboltok is Szilvásszentmártonba, ám ez mostanra megszűnt.

Ahol a mozgóbolt az egyetlen megoldás

Ács József, kaposvári vállalkozó már 15 éve foglalkozik mobilboltos értékesítéssel. Jelenleg 5 járművel a megye mintegy 50 településére jár. Érdeklődésünkre elmondta: sok olyan helyre bemennek, ahol más vásárlási lehetőség nincs, vagy idős a lakosság. – Az évek folyamán egyre nőtt az igény a szolgáltatásra – mondta.

Ács József autóin saját készítésű pékárut kínálnak termelői áron. Büssüben például ez az egyetlen vásárlási lehetőség, ahol ki is használja a lakosság a lehetőséget.

Az önkormányzatok többsége helypénzt kér. – Ez településenként változó – mondta a kaposvári vállalkozó. – Van, ahol havi 300 forintot kérnek, de olyan is, ahol napi 1500 forintot. Ezt irreálisnak tartom.

Ács József autóin saját készítésű pékárut kínálnak termelői áron. Büssüben például ez az egyetlen vásárlási lehetőség, ahol ki is használja a lakosság a lehetőséget.

Az önkormányzatok többsége helypénzt kér. – Ez településenként változó – mondta a kaposvári vállalkozó. – Van, ahol havi 300 forintot kérnek, de olyan is, ahol napi 1500 forintot. Ezt irreálisnak tartom. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!