Közélet

2017.07.01. 08:09

Bővíteni kell az óvodát, érkeznek a CSOK-os gyerekek

Az egyetlen település a környéken, ahol bővíteni kell az óvodát, az Csokonyavisonta, erre büszke a polgármester. Az óvoda a barcsi többcélú intézményfenntartó társulásban működik, és térségi fenntartású. A bővítést a CSOK-os gyermekekre alapozták a településen.

Kovács Gábor

– Évekig telített volt az óvoda, de most már nem lehet egycsoportosként működtetni – mondta Harasztia Attila polgármester. – 42 gyermek jár az oviba, és még öttel gyarapodnak hamarosan. Várhatóan egy-két éven belül a 60-as létszámot is elérjük. Mindezt úgy, hogy a szomszédos Rinyaújlakon is van óvoda, 24-25 fős, és a gyermekek nagy része ott is csokonyavisontai. A mi óvodánk emellett is tudott növekedni. Tavaly bevezettünk egy hagyományt, hogy a falunapon az abban az évben születetteket köszöntjük. 26 oklevelet adtam át 2014-től 2016 feléig. A mostani adatok alapján is bőven 20 felett van a 2016 és 2017 félideje között születettek létszáma. Megjegyzem, hogy a növekedés az egész falura, és nem egyes településrészekre jellemző. Inkább használt ingatlanokat vettek mostanában a visontai településrészen, ami enélkül az elnéptelenedés stádiumába került volna. Több régi házat megvásároltak, egy pedagóguscsalád is le tudott telepedni. 14-12 CSOK-os gyerekről tudok, akik megszületnek majd az elkövetkezendő időszakban. Erre tudjuk alapozni az óvodabővítést, annak ellenére, hogy 2008 tájékán még arra kaptunk támogatást, hogy óvodai csoportot szüntessünk meg.

Van egy fatelep a faluban, ahol lehet dolgozni, tette hozzá a polgármester. 60 volt a csúcslétszám, most 35-en dolgoznak ott. Sok fiatal tért be az önkormányzathoz, hogy szeretnének házat venni, és a CSOK-hoz munkaviszony, tb-jogviszony is kell.
– A fiatal korosztály, a frissen a szakmunkásképzőből kijöttek akarnak dolgozni – állítja Harasztia Attila. – Megváltozott a világ, vidéken is nőttek az igények. Internet, wifi van a faluban, a fiatalok látják a klipeket, hogy máshogy is lehet élni, mint nyolcan egy szobában. Sokan kezdtek el dolgozni, ez pozitív fordulat.
Az óvodai vizesblokkot felújítják a nyáron, elkészül a szeptemberi kezdésre. Új csoportszobát alakítanak ki, ehhez pályázatot nyújtanak be feltehetően júliusban. A felzárkóztató szobát, az óvónők helyiségeit is átrendezik. Az épület beázásos problémái is megoldódnak a felújítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!