méz

2020.01.08. 09:00

Akár 1500 látogatóra is lehet számítani a méhészek regionális találkozóján

Huszonkettedik alkalommal tartják meg január 11-én, szombaton a Dunántúli Regionális Méhésztalálkozót: a szervezők közel 1500 látogatóra számítanak.

Harsányi Miklós

A somogyiakon kívül határon túli részvevők is érkeznek a rendezvényre, melynek a Kaposvári Egyetem biztosít helyszínt.

– A méhészek szakmai továbbképzésen kívül tapasztalatcserére is kiválóan alkalmas a rendezvény – mondta Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke. – Ötven kiállító vesz részt a találkozón, ahol a legmodernebb pörgető berendezésektől az atkamentesítőkön át a korszerű mézletöltőkig számos hasznos felszerelést tekinthetnek meg a méhészek. Külföldről – Horvátországból, Szlovéniából és Szlovákiából – is jönnek vendégek.

Harmadik alkalommal tartották meg a Somogy Méze versenyt, melynek eredményét a szombati találkozón hirdetik ki. A felhívásra 30 méz mintát küldtek el, Kaposvárról és környékéről, Marcaliból továbbá Siófok térségéből is. A rendezvényen szó esik még a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara és a méhészeti ágazat együttműködésének lehetőségeiről, Szabó Katalin biológus a méhek ellenálló képességéről tart előadást, de az érdeklődők az atka elleni védekezésről, a növényvédelmi problémákról is hallhatnak. Petrus Lajos azt mondta: nehéz évet zártak, az időjárás gyakran okozott nehézséget. A tavaszi lehűlésen kívül a rengeteg eső is problémát jelentett, emiatt – a hárs kivételével – kevesebb mézet pörgettek.

– Az árak továbbra is alacsonyak – közölte Petrus Lajos. – A vegyes méz nagybani felvásárlási ára évek óta kilónként 580 forint, miközben a költségek – felszerelés, üzemanyag, munkadíj – számottevően megemelkedtek. A találkozón ezekről is szó lesz, hiszen abban vagyunk érdekeltek, hogy minőségi mézet állítsunk elő, s gazdaságosan működjenek a vállalkozások. 2020-tól azt várom, hogy jól alakuljon a mézhozam, minél kevesebb hamis méz jusson a piacra, a természet segítse a munkánkat, s a nektárképződéskor kedvező hőmérséklet legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában