Járványügy Somogyban

2020.04.07. 11:30

Minden bizonytalan, az újratervezés nem

Újratervezés. Nagyjából egy hónappal a koronavírus-járvány kezdete után a legtöbb település képviselő-testülete már erre készül. Részint mert jelentős bevételkiesésre számítanak, másrészt mert jelentősen megterheli büdzséjüket a védekezés.

Koszorus Rita

Gyakorlatilag néhány nap alatt leállt az élet a somogyi településeken is: az emberek zöme megfogadta a tanácsot, és nem hagyja el otthonát. Csak ahova nagyon muszáj, oda mennek. Ez azonban komoly érvágás a települések számára, amelyekre ezekbe az időkben egyébként is több teher hárul. – Komoly iparűzési- adóbevétel visszaesésre számítunk – mondta Molnár Balázs, Kéthely polgármestere. – Az önkormányzatnak vannak saját ingatlanjai, amelyeket kiadtunk bérbe vállalkozóknak. De bezárt a kozmetika, a fodrászat, a vendéglátóhelyek. Ez legalább félmillió forintos ki­esést jelent számunkra, ha még 2 hónapig tart ez a helyzet.

S már most félmillió forintot fordított a település védekezésre: maszkok előállítására, önkormányzati dolgozóknak védőfelszerelésre és fertőtlenítőszerekre, s a közterületek tisztításához is be kellett vásárolniuk. Utóbbiakkal kapcsolatban a polgármester elmondta: a korábbiakhoz képest négy-ötszörös áron jutottak csak hozzá ezekhez.

A kisebb, nem üdülőkörzetben lévő települések helyzete nem könnyű, tekintve, hogy tartalékaik sincsenek a turizmusból. De ott sem rózsás a helyzet, ahol tulajdonképpen leállt az idegenforgalom.

– A fürdőink nem üzemelnek, ami havonta 6 millió forint bevételkiesést jelent, a költségek viszont megmaradtak – mondta Ormai István, Nagyatád polgármestere. Hozzátette: ha vendégek nem érkeznek a Rinya-menti városba, az idegenforgalmi adó is elmarad. A szabadtéri piacot is be kellett zárni, emiatt önmagában másfél millió forinttól esik el a település.

– Döntöttünk: az önkormányzati bérleményeknél hatvan százalékkal csökkentettük a bérleti díjat, hogy a kisvállalkozások egyáltalán működőképesek maradjanak – sorolta az intézkedéseket a városvezető. – Ez havonta mintegy 600 ezer forint bevételkiesést jelent. Ha ez a folyamat sokáig eltart, a gazdasági teljesítmény is csökken, ezzel a termelés is, ami rányomja majd a bélyegét a helyi iparűzési-adóbevételeinkre.

Márpedig a helyi adó a legtöbb önkormányzat számára kiemelt fontosságú. Közvetlenül a Balaton-parton sem látják rózsásnak a közeli jövőt. Fonyódon is kiesnek a tervezett bevételek, de a cégek még működnek a városban. – Mi azt a visszajelzést kapjuk, hogy az alkalmazottakat átcsoportosításokkal ugyan, de dolgoztatják a cégek – mondta lapunknak Erdei Barnabás, alpolgármester. – A költségvetést át fogjuk dolgozni már áprilisban, mert azt látjuk, hogy az elfogadott büdzsé idén nem lesz tartható.

Hozzátette: a hivatalban már azon dolgoznak, hogy mit hogyan csoportosítsanak át. Ennek oka, hogy a turizmus jelentős bevételeket generál, arról nem is beszélve, hogy a piac is komoly forrás. – A piacunk működik továbbra is – mondta az alpolgármester. – Viszont mivel reggel 8 órától 12 óráig van nyitva és a kormányrendelet a 65 év felettieknek 9 és 12 óra között teszi lehetővé a vásárlást, sokan nem érnek oda.

Emiatt az önkormányzat délután 2 óráig nyitva tartja a létesítményt, így a fiatalabb korosztály is intézheti bevásárlásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!