színház

2020.07.01. 11:30

Összetartó társulatot kovácsoltak a fiatalok

Tavaly már az évad színésze lett Szvetnyik Katával együtt Benedek Dániel. Sőt a karanténidőszakban sem tétlenkedett, mert egy videósorozatban költőket népszerűsített online a közönségnek. A fiatal színművésszel a vidéki színészi lét örömeiről és nehézségeiről beszélgettünk.

Kovács Gábor

Benedek Dániel a Buborékban

– Egy kamaszgyerek arról álmodik, hogy vidéki színész lesz Magyarországon?

– Érdekes, de én sokáig egész másra készültem, matek- és fizikafakultációra jártam a középiskolában. Mígnem eljött egy osztálybemutató, színpadra állítottuk Shakespeare-től a Vízkeresztet. Szerettem volna szerepelni benne, és megéreztem, hogy ez nekem menne egész életemben. Felvettek a Keleti István Művészeti Iskolába, pici szerepekben felléptem a Kolibri Színházban, aztán a Kaposvári Egyetem színészképzése következett.

– Egyértelmű volt, hogy a kaposvári színházat választod a folytatásban?

– Harmadéves koromban rendezett Fándly Csaba a Becsületbeli ügyben, akkor kerültem először közel a Csikyhez. Később jelezték, hogy szívesen vennék, ha maradnék, de nem volt könnyű döntés, mert Vidnyánszky Attila hívott a Nemzetibe. Végül Olt Tamás művészeti vezető mondta, hogy számít rám. Jó döntést hoztam.

– Egy ízig-vérig fővárosi srácnak mekkora váltás egy vidéki városban karriert építeni?

– Eleinte szokatlan volt a környezet. Például ha gondolok egyet, akkor éjszaka vidéken nem mehetek el kaját venni, és a szabadidős elfoglaltsági lehetőségek itt szolidabbak egy fiatalnak. Eleinte, ha volt időm, rögtön mentem haza Budapestre, de azóta megszerettem a vidéki város csöndjét és emberközeli életterét. Ha most megyek Budapestre, akkor egy-két napig csak arra gondolok, mennyire hangos, milyen rossz a levegő, milyen sokan vannak az utcákon. Nagyon megszerettem Kaposvárt.

– A szakmában létezik megkülönböztetettség vidéki és fővárosi színész között?

– Régen élt egy mondás, hogy minden pályakezdőnek kötelezően el kell tölteni 2-3 évet vidéken. Délelőtt mesedarabot csinálunk, délután zenés vígjátékot próbálunk, az egyik előadásban a tánckar vár, a másikban címszerep egy klasszikus műben. Ez jó iskola, és én már az első évadban megkaptam: mindent játszottam, még a kísérleti színház műhelymunkáit is. Egy budapesti színháznak van arculata, de vidéken minden műfajban remekelni kell. Ami nehézséget jelent, hogy minden casting és szinkron Budapesten van. Sajnos a szakma még mindig fővároscentrikus, vannak egyes lapok és körök, amelyek csak a fővárosi színházak teljesítményét ismerik el.

– Számodra a főszerepekkel – Padlás, Van, aki forrón szereti – együtt megjött a kaposvári elismerés.

– Más a vidéki népszerűség, mert Pesten csak akkor ismernek fel egy színészt, ha a tévében szerepel. Vidéken a saját univerzumában lesz ismert a színész. Ott azonnal jönnek a visszajelzések. Ha jól sikerül egy előadás, akkor megszólítanak a pékségben, a bankban. Ilyenkor mindig jó napom van.

– Ezt erősítheti a kaposvári alkotó közösség...

– Nekem a fővárosnál értékesebb az, ami a kaposvári színházban van. Összetartó a társulat, és éjjel-nappal folyamatos a munka, nem az van, hogy valaki részt vesz egy próbafolyamatban, aztán rohan máshová. Az idősebb kollégák nagy szeretettel, segítő tanácsokkal állnak a fiatalokhoz. Összeállt a fiatal színészekből egy erős mag, sokat találkozunk. A következő próbatételünk az, hogy a vírus miatt sok előadás elmaradt, ezeket be kell pótolni.

Ma elindult a bérletértékesítés

A Csiky Gergely Színház dísz­évadának második felvonása a DÍSZÉVAD 2.0, amelyre július 1-jén megkezdődött a bérletértékesítés! Csiky Gergely Színház Jegyiroda nyitvatartási ideje július 1-től augusztus 19-ig: hétfő–péntek: 9.00–14.00. Augusztus 24-től: hétfő–péntek 9.00–17.00, az előadások napján 19.00 óráig. Szombat–vasárnap: előadás kezdés előtt 1 órával.

Csiky Gerely Színház Jegyiroda: Kaposvár, Rákóczi tér

Tel.: 82/511-207, 511-208.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!