képernyőn

2021.01.02. 20:00

Nem bírta sport nélkül, „átállt” a másik oldalra Gyenesei Leila

2013 nyaráig nem telt el olyan hónap, hogy ne szerepelt volna sporteredményei kapcsán az országos médiában, amelyekről természetesen a helyi újságok és televíziók is rendszeresen beszámoltak. Négy évvel ezelőtt viszont fordult a kocka: a korábbi öttusázó, Gyenesei Leila -egy kis civil kitérő után visszatért a sportba. Riportalanyból sportriporterré és műsorvezetővé lépett elő, igy a sport továbbra is meghatározza életét.

Turbéki Bernadett

2013 nyaráig, amíg abba nem hagyta a versenysportot, nem telt el olyan hónap, hogy ne szerepelt volna sporteredményei kapcsán az országos médiában. Négy évvel ezelőtt viszont fordult a kocka: Gyenesei Leila kétszeres világbajnok és háromszoros EB-győztes öttusázó riportalanyból sportriporterré és műsorvezetővé lépett elő.

– Egy multinacionális cégnél dolgoztam a visszavonulásom után, ám mivel hiányzott a sport, kerestem a lehetőséget, hogyan tudnék átmenetet találni az élsport és a civil élet között, ami megadja nekem a hiányolt adrenalint – mondta Gyenesei Leila, aki egy véletlen folytán megtudta, hogy az egyik országos televíziónál két üresedés is történt. – Küldtem hát egy e-mailt az akkori főszerkesztőnek, és jelentkeztem egy castingra. Mivel korábban a Kaposvári Egyetemen kommunikáció és média­tudományt hallgattam, volt némi elképzelésem a dologról. Ugyanakkor óriási előnyöm származik abból, hogy egykor velem is sok interjút készítettek sportolóként. A sporthíradózás egy átfogó műfaj, a televíziózás sok területéhez kell érteni. Amellett, hogy a híradóban műsorvezetőként dolgozom, forgatni is járok, és a szerkesztésben is részt veszek.

– A híradózásban alapkövetelmény a naprakészség, de nem csupán a különböző sportágak szabályainak ismerete miatt igényel nagy felkészültséget a munkám – mondta Leila, aki már a fociban is naprakész. – Folyamatosan nézem a sporthíreket, ismerni kell a versenyzőket, játékosokat. A sportvilág eseményeinek követése azonban számomra nem munka. Ha nem dolgozom, akkor is figyelem az eredményeket. Nem munkaidőhöz kötött, amit csinálok, benne élek. Nem teherként fogom fel, inkább úgy mondanám, ez az érdeklődési köröm.

A sportriporter szerint bár a műsorvezetők között sok a hölgy, a szerkesztők inkább férfiak. – Ők pedig, ha szükséges, segítenek – tette hozzá. – Azt vallom: nem szégyen kérdezni. Sőt!

Természetesen Gyenesei Leila életében is vannak olyan napok, amikor kizárólag hároméves kislányára, Mimire tud koncentrálni. – Mint minden anyuka, zsonglőrködök én is az időmmel, de úgy érzem, jól működik az egyensúly – mondta.

Kevés a lehetőség

Gyenesei Leila a tavaszi karanténhelyzetet saját bevallása szerint nehezebben élte meg, mint a mostanit. Akkor ugyanis teljesen leállt a sportélet. – Most újra vannak versenyek, zajlanak a bajnokságok, bár továbbra is nagy a bizonytalanság – mondta. – De még ez a kevesebb lehetőség is jóval több a tavaszinál. Azt az akadályt viszont nehezen vesszük a tévénél, hogy most sok helyen nemcsak mi, hanem senki nem kap forgatási engedélyt a vírusveszély miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!