Elszálltak az energiaárak

2022.10.10. 14:05

Lefagytak az új fűtésszámlától a civilek

Huszonnégy intézményt működtet a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete. Varrodájukban szebbnél szebb egyedi textiltermékek készülnek. A megnövekedett rezsiköltségek a szervezetet is nehéz helyzetbe hozták, nem tudják, hogyan fizetik ki számláikat.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Szép és minőségi textiltermékek készülnek évek óta a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének varrodájában, ahol jelenleg négy megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatnak. Ottjártunkkor éppen pamut ágyneműk formálódtak a varrógépek alatt. – Igyekszünk eredetiek lenni, szinte az összes ötlet saját kútfőből származik. Megbeszéljük és megvalósítjuk, mindegyik termékünk egyedi – mondta büszkén Czeider Károlyné, a varroda vezetője. Hozzátette: tíz éve a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete a fenntartójuk. – Aki minőségi és egyedi terméket keres, az előbb-utóbb megtalál bennünket és betér hozzánk – mondta el Czeider Károlyné. – A jövő azonban számunkra is bizonytalanná vált a rezsiköltségek miatt. 

Fotós: Lang R.

Huszonnégy intézményt működtet a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete. Ezerhatszáz embert gondoznak és kétszáz dolgozót foglalkoztatnak. A rezsiköltségeik az energiaválság miatt nekik is az egekbe ugrottak. – A szolgáltató árajánlata szerint a három bentlakásos intézményünk villany- és gázszámlája 92 millió forint, ha pedig az összes intézményt nézzük, akkor a 120 millió forintot is meghaladják költségeink – mondta Hegedüs Lajos, a szervezet elnöke. 

Fotós: Lang Róbert

Hozzátette: a költségeik felét a rendszerhasználati díj teszi ki, amellyel nem lehet takarékoskodni. Kiemelte: a normatív támogatás három éve nem emelkedett. – Állami segítség nélkül megoldhatatlan a helyzetünk, nem tudunk honnan elővenni több bevételt – mondta. – Már több minisztériumhoz is fordultunk, de még sehonnan nem kaptunk választ. 
 

Elértek a falig 

Egy hónappal ezelőtt több mint 40 nagyadózónak küldtek ki levelet, hogy segítsék őket a nehéz helyzetben. – Egy visszajelzés sem érkezett, két 3 és 4 főt foglalkoztató kisvállalkozó jelezte felénk, hogy 200 ezer forinttal tudnak segíteni, amit nagyon köszönünk – mondta Hegedüs Lajos. – Olyan embereket látunk el, akiknek nem volt családjuk, állami gondoskodásban nőttek fel, meghaltak a hozzátartozóik, vagy túl idősek ahhoz, hogy gondozzák őket. Legtöbbjüknek keringési problémái vannak és 18 fokban meg fognak betegedni – tette hozzá a szervezet elnöke. – Az energiatakarékosságban elhátráltunk a falig, minden izzót az évek alatt energiatakarékosra cseréltünk, önerőből több intézménybe napelemeket helyeztünk ki, az Egyenesi úti telephelyünkön pedig komposzttal üzemel a kazán minimális gázrásegítéssel – sorolta a megyei elnök. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!