Termelőtől az asztalig

2022.11.11. 11:30

A kihívások változnak, de a minőség örök garancia

Csaknem félszáz kiállító részvételével rendezték meg csütörtökön a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expo és Konferenciát a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke köszöntőjében kiemelte, példátlan értékeink vannak, amely kincseket meg kell becsülnünk.

Góz Lila

– Az élelmiszer bizalmi termék, a jó minőségnek, az egyedi ízeknek hamar híre megy – mondta el köszöntőjében Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke. Kifejtette: az élelmiszer-gazdaságban az elmúlt években számos kihívásnak kellett megfelelni, a pandémia után most az aszály, a háborús helyzet és az energiaválság nehezíti a termelők helyzetét. 

– A gyorsan változó világban kiemelt cél, hogy a hazai élelmiszeripar önellátóvá váljon, elegendő, biztonságos, jó minőségű élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalaira – emelte ki Oravecz Márton. Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a stratégiai fontosságú eseménynek adhatnak otthont. – A somogyi megyeszékhely rövid időn belül agrár- és élelmiszeripari központtá kíván válni, campusunk segíti a szektor szakember-utánpótlását – emelte ki a főigazgató. Szeptemberben elindult 19 hallgatóval az élelmiszermérnök-képzés a villamos- és gépész­mérnök szakok mellett. 
– Becsüljük meg a kistermelőket, akik polihisztorként próbálnak a kihívásoknak megfelelni. Állattartóként nincs ünnepük, hétvégéjük, növénytermesztés esetén az időjárás viszontagságaival küszködnek, az előállítás mellett marketingesek, számviteli szakemberek és piaci kofák is egyben – mondta el Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a karácsonyi ünnep közeledtével ne a multiáruházakban vásároljunk ajándékot, hanem a kistermelők portékáiból válogassunk, így segítve egy család megélhetését. A Kislépték Egyesület második alkalommal szervezte meg a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expo és Konferenciát. Szövetkezetekkel, termelőkkel, alapítványokkal vannak kapcsolatban. 

– Azt tapasztaljuk, hogy Somogy elöl jár a kistermelők segítésében, egyre több étterem fedezi fel portékáikat és számos piacon van bemutatkozási lehetőségük – mondta el Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke. – A jelenlegi energiaválságban próbálunk segíteni különböző technológiákkal, szakmai tanácsokkal, hogy a nehéz időszakban talpon tudjanak maradni – emelte ki a szervező. 

 

Ötven termelő portékáit állították ki

Több hónapig érlelt sajtok, házias tészták, különleges lekvárok, mézek és környezetbarát csomagolások kerültek a standokra a kiállításon. Csaknem félszáz termelő, szövetkezet mutatkozott be a Kaposvári Campuson, köztük az országban az elsők között megalakult Somogyi Helyi Termék Egyesület. 
– Egy Covidot túléltünk, bízom benne, hogy az energiaválság következtében sem csökken a kereslet a helyi termékek iránt. Sok étterem hosszú távú szerződést köt a termelőkkel, sokszor több termékre lenne kereslet, mint amennyivel ki tudjuk őket szolgálni – emelte ki Vrancsik Tibor, a szervezet elnöke. 
A Szimbiózis Alapítvány egy öthektáros farmon gazdálkodik Miskolcon, és száz fogyatékkal élő embert foglalkoztatnak. – Az idén 11 ezer liter kecsketejet fejtünk; sajtot szállítunk éttermekbe, áruljuk a helyi piacon és lekvárüzemmel is rendelkezünk – emelte ki Jakubinyi László elnök. Megjegyezte: tudatos döntésekkel igyekeztek készülni az energiaválságra. Eladták a szaporulatot, az idén nem bővítették az üzemméretet, s elhalasztották a fejlesztéseket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!