Gyász

2022.11.22. 15:13

Elhunyt Haragh Ferenc

Elhunyt dr. Haragh Ferenc, aki a Kaposvári Campus Neveléstudományi Intézet jogelődjénél 30 évig oktatott, s a Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola és a Kaposvári Egyetem néhai oktatója.

Sonline

Fotó: Lang Róbert

Haragh Ferenc 30 évig volt a Neveléstudományi Intézet jogelődjének, a Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskolának és a Kaposvári Egyetemnek az oktatója. A tanítóképzés országosan elismert szakembereként széles körű szakmai kapcsolatokkal rendelkezett. Oktatási jegyzeteit az ország több tanítóképző intézményében használták. Egy, a Nemzeti Tankönyvkiadó által kiadott környezetismereti tankönyvcsalád lektoraként is dolgozott. Nyugdíjba vonulásakor kiváló tanári és vezetői munkájáért intézménye Életmű-díjjal tüntette ki.

A kaposvári középfokú tanítóképző elvégzése után a Pécsi Tanárképző Főiskolán földrajz-biológia-rajz szakon tanult. Földrajztudományból ismereteit a szegedi egyetemen mélyítette el, ahol doktorátust is szerzett Somogy megye gazdaságának elemzése témakörből.

Az egyetem elvégzése után kezdetben több középiskolában tanított, majd 1975-ben került vissza, immáron főiskolai oktatóként, középiskolai éveinek helyszínére Kaposvárra, a Bajcsy-Zsilinszky utcai épületbe. Az itt megélt közép- és felsőfokú tanári élményeit, történeteit a többször bővített, sok humorral átszőtt, Volt egyszer egy Tanítóképző című könyvecskéjében adta közre.

A természet és a közéleti kérdések iránti érdeklődését élete végig megőrizte, ezekről szívesen mesélt, elmélkedett. Legendásan jó memóriával és jó humorral rendelkezett, ezt gyakran tapasztalhatták oktatótársai és tanítványai is. 
Haragh Ferenc 80. születésnapja alkalmából tavaly adtuk át neki a Neveléstudományi Intézet díszoklevelét és ajándékát. Bár már 17 éve nyugdíjban volt, több tucat volt tanítványa gratulált neki ez alkalomból. A közelmúltban a Somogyi Hírlap is méltató írást jelentett meg róla.
Dr. Haragh Ferenc életének 82. évében hunyt el. Jó kollégaként, jó vezetőként, jó barátként ismertük. Emlékét megőrizzük.

A Kaposvári Campus búcsúztatása 2022. december 2-án, pénteken 12.00 órakor, a kaposvári Keleti temetőben lesz.

Forrás: kaposvaricampus.uni-mate.hu 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!