Piaci körkép

2022.11.18. 13:24

Esőben is feltöltött az elraktározott napsugár a piacon

A szemerkélő őszi esőben a könyvárus a fal mellett lapulva próbált felmelegedni és óvni portékáit. A vásárlók elsiettek mellette. A csarnokban viszont egy kis napfényt árasztott ránk a narancssárga sütőtökök halma. A szürkét és a kanadait is 450 forintért kínálták.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang R.

Szili Dezső őstermelői standjánál is sárgállott az elraktározott napsugár. – Olyan isteni finom volt a múltkor, hogy a papa azt mondta, csak ide jöjjek – mondta egy vásárló.

– Nagyon viszik, ezt a fajtát mindenki dicséri. Tavaly sikerült nagyon jó magot fognom. „Öregapám töke” én csak így hívom ezt a fajtát, amivel a „Nagydobosi” sem vetekszik – nevetett Dezső bácsi. A vitaminokban gazdag sütőtökök mellett a naspolya is megtalálható volt a piacon, amely szintén minden értékes jóval ellátja az emberi szervezetet, amire annak ilyenkor, késő ősszel szüksége van.

– Aki ismeri, az viszi – mutatott végig portékáján Kocsisné Kulcsár Magdolna. – Sajnos a jég kárt tett benne, de tudtam hozni két fajtát is. Ez a szentesi rózsa, és ez a másik egy régi, hagyományos fajta – mutatta.

– Tízből tíz ember nem ismeri a naspolyát – erősítette meg a szomszéd árus, aki pirosló hónapos retekből hozott a piacra 250 forintért. A narancssárga mandarin is napfényt csalt a piaci mustránkba. Ahogy a Balaton partjáról érkezett Halász Richárd áruja is. Először pakolta ki áruját a kaposvári piacon. A mandarin mellé szőlőt, gombát és rengeteg ananászt is hozott.

A kivi és a füge saját. Otthon, Fonyódon termesztjük. Ezt a helyet tegnap béreltük ki, még molinót is hoztunk, de egyelőre nem tettük ki – mutatta a feltekercselt figyelemfelhívást az eladó, aki nyitási akcióként a méretes ananászokat helyezte a középpontba: darabját 800 forintért. A déli gyümölcsök látványa után elég nyomasztó volt kilépni a hidegbe, ahol az őszi szél visszafordított bennünket, hogy mézet vegyünk a testet és lelket felmelegítő teánkba.


 

 

Címkék#piac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!