Újborral koccintanak Mártonra

2022.11.12. 08:59

Illatozó, szép nedűvel várnak a pincészetek a jeles alkalomból

A borászok fehér és rosé nedűkkel kedveskednek vásárlóiknak.

Góz Lilla

Fotó: Németh Levente

A cabernet sauvignon szőlőfajta szüretével szeptember végén végeztek a Koltai Pincészetben. – Az aszályos időjárás miatt 20-30 százalékos terméskiesésünk volt, szerencsére a savak szépek és a minőség is kiváló – mondta el Koltai Tamás szőlősgyöröki borász. Márton-napra két újborral készültek, egy királyleányka–rizlingszilváni cuvée-vel és egy pinot noir roséval. 
– A helyi és környékbeli vásárlók mellett italboltokba, éttermekbe szállítottam a napokban újbort, tervezem, hogy a jövőben az online rendelést is bevezetjük, egyre nagyobb az igény rá – emelte ki Koltai Tamás. A vörös szőlőből készült nedűk még feldolgozás alatt vannak, ezekkel januárban készül el. 

– Két borral készültünk Márton-napra, egy Irsai Olivér illatos fehérborral és egy portugieser házasítású rozéval – mondta el Hujber Attila, a Hujber Pincészet borásza. – A tavalyi évhez hasonló mennyiséget tudtunk szüretelni, a középérésű fajták nagyon szépek voltak, a koraiaknál tapasztalható volt alacsonyabb savtartalom – mondta el a balatoni borász. A koronavírus-járvány alatt nagymértékben megnőtt az online értékesítésük. 

A tőlük messzebb élőknek a mai napig futárszolgálattal házhoz viszik az újborokat, de sokan látogatnak el pincészetükbe is vásárolni. A vörösborokat a napokban kezdik fejteni, jövő évben kerülnek a piacra. Karácsonyra viszont 12 hónapig palackban érlelt pezsgővel és ünnepi címkés borokkal készülnek vásárlóiknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!