Édes reggel

2022.11.14. 15:00

Mézes reggelire várták a toldis diákokat Kaposváron

A mézes reggeli programsorozat indító rendezvényét hétfőn tartotta meg a kaposvári Toldi Iskolában a Zselici Méhész Egyesület. A diákokat vajas-mézes kenyérrel kínálták, s ajándékba tasakos mézet kaptak. Kaposváron és környékén hétfőtől péntekig 20 óvodában és iskolában szervezik várják mézédes reggelire a diákokat.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– Nagyon finom volt a vajas-mézes kenyér, sokan jöttek a kóstolóra  – mondta Subicz Barnabás, a Toldi iskola tanulója, aki diáktársával, Bizderi Péterrel kínálta a finomságokat. – Gyorsan fogytak a szendvicsek, ez már a második tálca. 

Fotós: Lang Róbert

Nagy sikert aratott a mézes reggeli, zsúfolásig megtelt hétfőn kora reggel az aula, közel 400 diák vett részt a programon. Mészáros János,  a kaposvári  Zselici Méhész Egyesület elnöke azt mondta: szlovén méhészek kezdeményezésére indult a mézes reggeli rendezvénysorozat, amelyet hatodik alkalommal rendeztek meg. A program célja a méz népszerűsítése, s ezért az idén a korábbinál több óvodában, iskolában tartják meg a kóstolóval egybekötött rendezvényt.

méz
Fotós: Lang Róbert

– Szerintem a méz egyik legfontosabb paramétere az íz – hangsúlyozta Mészáros János. – Szerencsések vagyunk, mivel Somogyban is bőséges a felhozatal, s a fogyasztók sokféle finomság közül választhatnak. S érdemes tisztában lenni azzal, hogy az igazi, termelői méz nem csak édes, hanem van egy jellegzetes íze is. A gyerekeket most akác és virágmézzel kínáltuk, s öröm látni, hogy jó étvággyal fogyasztják. Fontos, hogy a fiatalok is minél gyakrabban egyenek egészséges, finom és kiváló minőségű mézet. 

Kaposváron és környékén közel 4 ezer óvodás és iskolás kapcsolódik a mostani, egyhetes rendezvénysorozatba. Mészárosné Segesdi Zsuzsanna, az egyesület tagja kiemelte: a program nemcsak a mézfogyasztás népszerűsítéséről szól, hanem a természet-, és közvetlen környezetünk védelmére is ráirányítja a figyelmet. A hétfő reggeli nyitány után a Petőfi óvodában is megszervezték a mézes reggelit, a program pénteken a kaposvári Szántó utcai, illetve a simonfai oviban zárul.

 

Felmérik a tanulók készségeit 

Az iskolákban a 2022-2023-as tanévtől átalakult a tanulói mérés, mostantól bemeneti, illetve kimeneti méréséket végeznek a negyedik, az ötödik, a hatodik és a nyolcadik évfolyamon. Hetedikben csak kimeneti mérés van, mert az előző évben megírt kompetencia felmérés számít bemeneti felmérésnek. 

– A bemeneti mérés november végéig  zajlik, ennek során a diákok tanév eleji készségeit, képességeit mérik fel – hangsúlyozta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola igazgatója. – Jövő tavasszal tartjuk a kimeneti mérést, mely megmutatja a diákok fejlődését, s a hozzáadott pedagógiai értékeket, s a változás iskolánként, évfolyamonként egyaránt mérhető. 

Értő olvasás, matematikai készségek, természettudományos, illetve idegen nyelvi ismeretek: a szakemberek ezeket vizsgálják az eljárás során. A kaposvári iskolákban a negyedik évfolyamon 416 gyermek vesz részt a bemeneti felmérésen, ötödikben 391, hatodikban 455, míg a nyolcadikban 418 diák. A Toldiban is zajlanak a bemeneti mérések, mely összes 39 negyedik osztályos tanulót érint, s az 52 ötödikes és a 61 hatodikoson kívül 56 nyolcadikost is részt vesz az eljárásban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!