Alacsony vízállás, Galéria

2022.11.10. 13:34

Nem esett eső, nem emelkedett a Balaton

A Balaton átlagvízállása jelentősen nem változott októberben, jelenleg a vízügyi honlap szerint Siófoknál 71 centiméteres.

K.R.

Fotó: Németh András

– A hosszú távú meteorológiai előrejelzés alapján novembertől a tó vízkészletének és vízállásának fokozatos növekedése valószínű – közölte kérdésünkre az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Hozzátették: 2023. április elejéig az aktuális szabályozási szint, – ami 115 centiméter – elérése nem várható.

Az októberi hónap szélsőségesen száraz volt, a lehullott csapadék mennyisége területi átlagban az október éghajlati átlag 10 százalékát sem érte el, fogalmaztak. Ráadásul a Balatonba torkolló somogyi kisvízfolyások vízjárását az alacsony, illetve igen alacsony mederteltségek és ennek megfelelően az átlagostól lényegesen elmaradó vízhozamok jellemezték.

 

Év végére végeznek a bontással 

Javában zajlanak az új Sió-zsilip építési munkái Siófokon. Amelyről azt közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság, hogy a régi zsilip híd-, és tartópillér bontási munkái hetek óta folyamatosan
zajlanak, a napokban befejeződnek. Az íves üzemi hidat tartó jobb és bal parti cölöpsor építése folyamatban van. Hozzátették: várhatóan év végéig befejezik a bontási munkákat, és folytatják a munkát az üzemi híd, kiszolgáló épület és a Sió torkolatnál épülő merülőfal építésének folytatásával.
A projekt teljes befejezése várhatóan 2023. második félévében várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!