Ez történt 2022-ben

2022.12.31. 10:38

Csónakkal indult Itáliába a Balatonról az afgán férfi

2022 mindenkinek nehéz év volt, de a humor néha könnyített a helyzeten. Az idei évben a somogyi rendőröknek sem volt sok okuk a nevetésre, de azért akadt néhány mulatságos pillanatuk.

Kovács Gábor

Illusztráció

Fotó: Varga György

Az idei rendőrségi intézkedések alanyai közül a legkevesebb sütnivalóval rendelkező nem hazai pályán vitézkedett. Októberben mentettek ki a Balatonból egy segítségért kiabáló csónakost. A Németországban élő afgán férfi a lopott csónakkal egészen Olaszországig akart evezni a magyar tengerről, és abban a hiszemben volt, hogy éppen Csehországban tartózkodik. 

A Balaton vonzása más kalamajkát is okozott. Szeptemberben egy 17 éves holland fiú vízibiciklit akart bérelni barátjával, de nem talált nyitva lévő kölcsönzőt, ezért a balatonmáriafürdői övcsatornából ellopott egy műanyag csónakot. Fáradságos volt evezni, ezért a kikötőbe evickéltek, ahol leemelte egy vitorláshajó motorját és a csónakra szerelte. A balatoni vízirendőrök a fiatal férfit és barátját a tó közepén fülelték le. 

Emlékezetes maradt a járőröknek az a pár, amelyik Balatonszárszón azért nem akarta igazolni magát, mert szerintük Magyarország nem állam, hanem csupán a New York-i tőzsdén bejegyzett cég. Szintén nehezen feledhető az a nemesdédi körözött testvérpár, akik a TikTokon „speciálba” küldtek táncos üzenetet az őt üldöző rendőröknek. 

Az ital rossz tanácsadó volt az utakon. Áprilisban Németsűrűpusztán ellenőriztek egy sofőrt, és a 37 éves andocsi férfi a rendőröknek bevallotta, hogy indulás előtt 15 doboz sört fogyasztott el. Vezetői engedéllyel sem rendelkezett, sőt korábban a Kaposvári Járásbíróság eltiltotta a vezetéstől. Emellett az ittas vezetésért is felelősségre vonták. 

Az ital mást is rossz útra vezetett: egy 43 éves tabi férfi este mélyen a pohár fenekére nézett, és másnap értetlenül állt azelőtt, hogy betöréssel gyanúsították. Kapatos fővel ugyanis feltört egy garázst és szerszámokat, légpuskát, és egy motorkerékpárt tulajdonított el több millió forint értékben. A házkutatáson az ellopott tárgyakat megtalálták, és visszaadták a jogos tulajdonosnak. 

Egy 19 éves nagybajomi fiatalember otthon italozott három barátjával, és addig poharaztak, amíg furikázni támadt kedvük. Miután családtagjai elaludtak, a gépkocsit az udvarból kitolták, az utcán beindították és elindultak. Az önjelölt sofőr azonban pár száz méter után letért az útról, és egy ház falának ütközött. A balesetben mindhárman könnyű sérüléseket szenvedtek. 
 

Ötmillió forintot ért a legnagyobb idei drogfogás 

A legnagyobb idei drogfogást akkor könyvelhették el a somogyi rendőrök, amikor a siófoki rendőrkapitányság felderítői által beszerzett adatok alapján októberben három drogdílert és három kábítószer-fogyasztót fogtak el a Balatonnál. A házkutatásokon készpénzt, és közel ötmillió forint utcai értékű 400 gramm amfetamingyanús anyagot, mobiltelefonokat, valamint kábítószer-fogyasztáshoz és -eladáshoz használatos eszközöket, tárgyakat foglaltak le. Ebben az ügyben a nyomozók egy 22 és egy 58 éves siófoki, valamint egy 31 éves szabadhídvégi férfit kábítószer-kereskedelem és kábítószer birtoklása miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A dílereket őrizetbe vették őket és kezdeményezték letartóztatásukat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!