Új menetrend

2022.12.12. 10:00

Már csak egy településen áll meg a vonat Kaposvár felé

Vasárnap lépett életbe a MÁV-Volán-csoport új menetrendje, amely értelmében változott a Kaposvár és Dombóvár közötti vonatközlekedés is.

Sonline

Illusztráció

Fotó: Lang Róbert

 A vállalat-csoport vasárnap azt közölte az MTI-vel, hogy a menetrendváltás a vasútvonalak harmadát érinti, ezek közé tartozik Somogy megye is. Amint arról már korábban beszámoltunk, a változások nyomán a helyközi autóbuszos szerepét kívánják erősíteni, ezért a Dombóvár és Kaposvár közti szakaszon csak egy állomáson áll meg a vonat a korábbi hét helyett. A menetrendváltással érintett települések vezetői aláírásgyűjtésbe kezdtek a megállókért, amelyről bővebben itt olvashat! 

Molnár Edit csomai polgármester szombaton kapott választ levelére, amelyben több száz helybéli utas kérését tolmácsolta a vasúttársaságnak. Az üzenetben az áll, hogy utasforgalmi adatok, és utasszámlálások adatai alapján hozták meg a döntést. Eszerint egy szeptemberi számlálás azt mutatta, hogy Kaposvár és Csoma-Szabadi között irányoként 96-an utaztak, amely napi 3 személyt jelent, "munkanapokra szűkítve pedig alig öt utast jelent". Mindeközben az állomáson 14 vonat állt meg, diákok - akiknek a dolgozók mellett fontos a biztos eljutás a közeli városokba - a vasút adatai szerint mindössze 10-en járnak a településről és ők is busszal. Molnár Edit szerint a számlálás adatai tévesek lehetnek, hiszen ő gyakorló édesanyaként és polgármesterként is tisztában van vele, hogy ennél jóval többen járnak Csomából Dombóvárra iskolába. 

 - A legnagyobb problémánk az egésszel az, hogy hiányzott a kölcsönös kommunikáció és az egyeztetés - mondta érdeklődésünkre a településvezető. Hozzátette: van pozitívuma is a változásoknak, hiszen a reggeli szekszárdi busz, amivel a gyerekek iskolába mennek mintegy tíz perccel korábban indult ma. Így egy régóta égető probléma is megoldást nyert, nevezetesen, hogy a Dombóvárra járó diákok, nem úgy "esnek be" a tanterembe az oktatás kezdetére. De a menetrend változásának hatásairól még korai volna beszélni, fogalmazott. 

 

Vonat helyett jön a busz

A pénteken az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a vasúti menetrend változásához kapcsolódóan, vagy a helyiek igényei szerint bővül a buszos szolgáltatás. Módosul a ráhordó autóbuszjáratok közlekedése, új vasúti csatlakozások jönnek létre. Ezek alapján "a Dombóvár-Gyékényes vonal esetében a helyközi autóbuszos közlekedés szerepe erősödik."

Az új vasúti menetrendről részletes tájékoztatás már elérhető a www.mav.hu/ujmenetrend oldalon, a MÁV honlapján , a Volánbusz jelentősebb változásairól a busztársaság honlapján, a MÁV mobilalkalmazásban és a BudapestGO utazástervezőben is elérhetők.

 

Így közlekednek ezután a buszok

A MÁV-Volán-csoporton belüli buszos és vasúti alágazati együttműködés révén a helyközi autóbuszok szolgálják ki a településeket. 

  • A menetrendváltástól Kaposvár és Dombóvár között kétóránkénti, ütemes jellegű autóbusz-menetrend lép életbe, csúcsidőben a jelenleginél egyenletesebb járatkövetést biztosítva.
  • Az átalakítás eredményeként Kaposvárról hivatásforgalmi időszakon kívül, jellemzően páros óra 50 perckor indulnak a Dombóváron Budapest felé kedvező InterCity, míg Pécs felé személyvonati csatlakozást biztosító autóbuszok, melyek Dombóvárról többségében páros óra 15 perckor, hivatásforgalmi időszakon kívül páros óra egészkor indulnának vissza. 
  • A hivatásforgalmi igények megfelelő kiszolgálása érdekében a járatok Kaposvárról a délutáni időszakban 10 perccel korábban, páros óra 40-kor indulnak, melynek megfelelően hosszabb, 25 perces dombóvári csatlakozást biztosítanak. 
  • Az autóbuszjáratok egységes megállóhely kiosztással, a vasút által a továbbiakban ki nem szolgált Kapospula, Attala, Csoma, Szabadi, Baté, Kaposhomok és Taszár települések érintésével közlekednek.

Kaposvár és Nagyatád között a kora hajnali, illetve késő esti 8280-as és 8281-es számú vonatok megszűnnek. Helyettük délelőtt Kaposvárról 10:17-kor indul vonat Nagyatádra, illetve Nagyatádról 11:16-kor indul Kaposvárra. A Kaposvárról 3:45 kor induló, Somogyszobra közlekedő (8280-as), és a Somogyszobról 23:15 kor induló, Kaposvárra közlekedő (8281-es) vonatok megszűnnek. Délelőtt Kaposvárról 10:17-kor indul (8284-es) vonat Somogyszobra, illetve Somogyszobról 11:16-kor indul Kaposvárra (8285-ös).


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!