Ragyogás

2022.12.21. 20:00

Nem mondanak le az ünnep fényéről a somogyi önkormányzatok

Spórolnak az adventi és a karácsonyi díszkivilágítással több somogyi településen is. Sok helyen kevesebb ideig világítanak az izzók, de van olyan település, ahol idén fel sem kapcsolták a fényeket. Az intézkedéssel több tízezret, legfeljebb néhány százezret takarítanak meg az önkormányzatok.

Marosi Gábor, [email protected]

Illusztráció

Fotó: Lang Róbert

A korábbi években megszokott több mint négy helyett csak kettő hétig pompáznak az ünnepi fények Nagyatádon. A városban így próbálnak meg faragni a világítás költségén. Ormai István polgármester lapunknak elmondta, a bevezető utak mentét, az oszlopokat és a Széchenyi teret is ugyanannyi fény díszíti, mint a korábbi években. – Van, amiről nem szívesen mondunk le. Ezért is döntöttünk úgy, hogy inkább kevesebb ideig világítsanak fények, de legyen ünnephez méltó a város – hangsúlyozta Ormai István.

20221017 Sándorfalva 

közvilágítás, utcakép este

Fotó: Török János TJ 
Délmagyarország
Ahol LED izzók adják fényt, kevesebbet kell spórolni. 
Fotós: Török János / Forrás: Délmagyarország

Tabon feleannyi fény világít mint az elmúlt években. Schmidt Jenő polgármester érdeklődésünkre azt mondta, a közvilágítás mentén lévő fények folyamatosan világítanak. A parkoknál és más helyeknél lévőket azonban minden nap este 11 órakor lekapcsolják. Schmidt Jenő hozzátette, az egész városban ledes izzók világítanak. Ezek nem fogyasztanak sokat, ezért a kiadást sem terhelik meg látványosan.

Bőszénfán a fények mennyiségével nem, a világítási idővel azonban spórolt az önkormányzat. Nyitrai István polgármester lapunknak elmondta, idén csak reggel 6 és negyed 8, valamint délután fél 5 és este 8 óra között gyúlnak fel az adventi fények. – A korábbi években előbb kapcsoltuk fel a lámpákat és néhány órával tovább világítottak – emelte ki a település vezetője. – Azt gondolom, hogy ezzel a döntéssel nem vettünk el a karácsonyi hangulatból – tette hozzá Nyitrai István.

Igalban is világítanak az advent fényei idén. A település több pontján, a főtéren és még a fürdőnél is korlátozás nélkül világítanak az izzók. Ezzel nem spórolt a település, a közvilágítással azonban hamarosan igen. Várhatóan a jövő év elejétől este 11 és reggel 5 óra között lekapcsolják az utcai lámpákat.

20221210 Hetes

Karácsonyi fényekkel kivilágított ház Hetesen

Fotó: Muzslay Péter MP 
Somogyi Hírlap
Az ünnepi fények csodájáról nem hajlandóak lemondani. 
Fotós: Muzslay Péter

Azokon a településeken, ahol ledes izzóval világítanak advent idején, vélhetően nem lesz sokkal magasabb a villanyszámla. Számítások szerint egy húsz méter hosszú, 10 wattos fényfüzér, ha egész nap világít, akkor is csak néhány tíz forintba kerül a működtetése.

20221201 Kaposvár 

Több somogyi település döntött úgy, hogy minden második köztéri lámpáját lekapcsoltatja. 
Megszavazta múlt héten Kaposvár város közgyűlése, hogy minden második lámpa fog világítani a köztereken. 

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Vannak települések, ahol kikapcsolták a közvilágítás egy részét.
Fotós: Lang Róbert

Csurgón minden harmadik lámpa sötét marad

Az idei adventben vélhetően Csurgón takarítják meg a legtöbb pénzt. A település utcáin idén nem világítottak karácsonyi fények. Füstös János a város vezetője érdeklődésünkre elmondta, már hetekkel ezelőtt elkezdtek takarékoskodni az árammal. A középületek és a templomok kivilágítását lekapcsolták és elkezdték a közvilágítást is ritkítani. Az üzletek és a gyalogátkelőhelyeknél továbbra is világítanak majd a fények, azonban nagyjából minden harmadik lámpatest sötét marad. Füstös János kiemelte, a közvilágítás a település összes energiaköltségének az 55 százalékát teszi ki. A döntésükkel nagyjából 15-20 százalékkal tudják mérsékelni a kiadásukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!