Biztonságban karácsonykor is

2022.12.13. 13:18

Ünnepi hangulatban is elengedhetetlen az óvatosság

Illusztráció

Fotó: Ground Picture

Már sok lakásban feldíszítették az ünnepi hangulatot árasztó fenyőfát, amelynek gyúlékonysága az idő előrehaladtával egyre fokozódik. Az adventi koszorún már három gyertya lángja jelzi a karácsony közeledtét és a fényárban úszó lakóházak is erről árulkodnak. Ezek a hangulatos díszek azonban számtalan veszélyt hordozhatnak magukban.

A fényfüzérek és mécsesek számtalan veszélyt hordozhatnak magukban, ha nem tartjuk be a megfelelő előírásokat. Különösen figyelni kell arra, hogy a gyertyákat és az adventi koszorút tűzálló alátétre helyezzük, közelükben pedig ne legyen semmilyen éghető anyag. Az égő gyertyákat pedig sohasem szabad felügyelet nélkül hagyni, mielőtt kimegyünk a szobából, mindig oltsuk el azokat! Fontos, hogy a fényfüzéreket éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból.

Az adventi időszakban és az ünnepek alatt több időt töltünk sütés-főzéssel, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Ha azt tapasztaljuk, hogy meggyulladt az olaj, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, az edényre pedig tegyünk egy fedőt és hagyjuk kihűlni! 

Ahhoz, hogy időben észleljük a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonunkba egy füstérzékelő készüléket. Azokban a lakásokban ugyanis, ahol van füstérzékelő, szinte sohasem következik be halálos kimenetelű lakástűz, sőt komolyabb füstmérgezés, nagyobb tűz sem jellemző az ilyen otthonokban. A füstérzékelő a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő cselekedni, a tűzoltók pedig több értéket tudnak megmenteni.

Ha már megtörtént a baj, tűzoltással csak akkor próbálkozzunk, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük! Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a lakást, csukjuk be magunk mögött az ajtót és hívjuk a 112-es segélyhívó számot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!