Olcsóbb lesz a távhő, kevésbé ürül a kassza

2023.01.04. 20:00

A befagyasztott ártól nem lesz melegebb az intézményekben

Januártól nagyjából felére csökken a távhő ára az intézmények számára, miután a kormány befagyasztotta az árakat az év első hónapjától.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Jóval olcsóbban jutnak távhőhöz az intézményi felhasználók a szaktárca közelmúltbeli döntésének köszönhetően. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint háromnegyed évre rögzítik a díjakat januártól. Ezt elsősorban a szolgáltatást használó intézmények fogják észrevenni a számláikon. 

A Kapos Holding közleménye szerint januárban a fűtési hődíj a korábbi 59 ezer 57 forintos nettó gigajoule-onkénti árról 28 ezer 456 forintra mérséklődik. A meleg víz díja gigajoule-onként nettó 15 ezer 945 forintról 7683 forintra csökken. A felhasználók számára is elküldött tájékoztató levélben arra is felhívták a figyelmet, hogy ebben a negyedévben megkezdik a kaposvári Zöld Fűtőmű próbaüzemét, amelyet már a következő fűtési szezonban beüzemelnek, így Kaposvár jelentősen függetlenedik a földgáz világpiaci árának alakulásától. 

Siófokon is van távhőszolgáltatás, ott is nagyjából felére csökkennek a díjak az intézményi felhasználók számára, tájékoztatta szerkesztőségünket a Termofok-Sió Kft. 

Nagyatádon egyetlen intézmény használja a távhőszolgáltatást, ott csak a számlák lesznek karcsúbbak, a helyiségek hőmérséklete nem változik az ármérséklődés okán. – Az óvodánkat fűtjük távhővel, ott azonban nem vezettünk be takarékossági intézkedést, tehát a hőmérséklet a gyerekek érdekében nem változott, mondta érdeklődésünkre Ormai István polgármester. 

A hőmérséklet vélhetően sehol sem lesz magasabb a távhő árának mérséklésével, mert azt egyelőre kormányrendelet írja elő. – Több marad a helyhatóságok kasszájában, mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. – A kormány azért tudta mérsékelni a távhőárakat, mert már látja, hogy alakul a földgáz ára, és hogyan tudja azt beszerezni a következő 8 hónapban. – Ez egy jó hír az önkormányzatoknak, mert kevesebb pénzt kell beletenniük a távhő valós díjába, ugyanis a piaci ár és a fixár között is van eltérés, mondta Schmidt Jenő. 

Fotóill.: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!