Zöld siker

2023.01.28. 17:12

Elismerték a hivatal szemléletformáló munkáját

Közigazgatási szerv/hatóság” kategóriájában III. helyezést ért el a Somogy Vármegyei Kormányhivatal az Európai Hulladékcsökkentési Héten megvalósított programjával.

Sonline

A díjat Szentendrén, a verseny hazai koordinátorának, – az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. – a telephelyén adta át Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára Vetési Bernadett főigazgatónak, dr. Kőszegi Anettnek, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály vezetőjének, valamint Szőke Nikolett hulladékgazdálkodási szakügyintézőnek.

A környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az átállást a körforgásos gazdaságra. Mint mondta, az sokkal több, mint újrahasznosítás, hiszen a keletkező hulladék egy másik vállalat számára alapanyagot, értéket jelent - hívta fel a figyelmet az Raisz Anikó.

A programra Európa-szerte több mint 16 ezer résztvevő regisztrált, hazánkban 281 akcióterv érkezett be. Magyarország az ötödik helyen végzett, és a program népszerűsége évről évre nő, 2021-hez képest 40 százalékkal emelkedett az akciók száma az országban.
2022 kiemelt témája a körforgásos és fenntartható textília volt, a középpontban a textilipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a textilhulladék keletkezésének megelőzése, a textilek, ruhák újrahasználata, újrahasznosítása, élettartamuk növelése állt.

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal munkatársai az akcióhét során egyrészt meleg gyermekruhákat gyűjtöttek össze a megyében, melyeket nehéz helyzetben lévő családokhoz juttatunk el, másrészt használt ruhaneműket, lakástextileket, szalagokat, gombokat, rövidárukat gyűjtöttek, melyekből a Csiky Gergely Színház varrodájának munkatársaival közösen a hivatali dolgozók egy faliképet varrtak. Ez a hivatal gyermeknapközijének a falát díszít. Ezeket a textíliákat hasznosították a kézművesprogramok kisiskolás résztvevői is, akik adventi és karácsonyi díszeket alkottak belőlük. S végül a nagyobb korosztályra is gondolva szakembereink előadást tartottak a témában középiskolás tanulóknak.

(Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!