Gyász

2023.01.13. 08:16

Meghalt a gyugyi születésű világhírű állatidomár Huber Géza

Elhunyt 88 éves korában a somogyi születésű világhírű Hubert Géza Wells, aki az 1956-os forradalmat követően ment az Egyesült Államokba.

Sonline

Hubert Géza Wells, 1934. augusztusában látta meg a napvilágot a somogyi Gyugyon. Először Homoki Nagy István Cimborák című filmjének forgatásán került testközelbe a filmiparral, majd miután külföldre távozott a forradalom után, a hatvanas évektől filmekben és televíziós produkciókban vett részt. Idomított elefántot, oroszlánt és majmot is. De gond nélkül zabolázott meg kutyát, farkast, sőt még tengerimalacot is. 

Karrierje csúcsát a hétszeres Oscar-díjas Távol Afrikától (1985) című film jelentette, amely személyes kedvence is volt. Szintén fontos alkotás volt pályafutása szempontjából az 1984-es Sheena, a dzsungel királynője, amelyben sokféle egzotikus állattal dolgozott együtt, így oroszlánnal, elefánttal, majmokkal, és orrszarvúval is. Állatidomári munkáját mind anyagilag, mind szakmailag megbecsülték a film alkotói. Hubert G. Wells állatai 150 filmben szerepeltek, és dolgozott olyan közönségsikerekben, mint az Eddie Murphy nevével fémjelzett Dr. Doolittle vagy a Távol Afrikától, illetve a Ragadozók. 

A sikeres holywood-i karriertől 2004-ben, 70 évesen vonult vissza, azóta felváltva élt az Egyesült Államokban és a zalai Gelsén. 

Wells karácsony napján halt meg korával összefüggő betegségben Thousand Oaks-i otthonában, az Egyesült Államokban. Halálhírét egy volt tanítványa tette közzé a közösségi oldalán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!