fotók

2019.03.26. 09:00

Hetvenen túl is kiugrik a felhők közé

Túl van 16 ezer ugráson és 74 évesen sem intett búcsút az ejtőernyőzésnek. A 74 éves Mészárovics György a közelmúltban kapott életmű díjat a Magyar Ejtőernyős Szövetségtől. Jelenleg a magyar ejtőernyős válogatott tagjaival repked Kaposújlak felett.

Góz Lilla

– 1962–ben ugrottam először a budaörsi repülőtéren. Nagyon meg voltam ijedve, még az ajtót sem találtam – azóta már tizenhatezer alkalommal öltötte hátára ejtőernyőjét és ugrott vele több ezer méter magasból. Mészárovics György ma is élénken emlékszik az 57 évvel történtekre, amikor nyolcszáz méteren egy Antonov 2-es repülőgép fedélzetéről kiugorva egy életre eldöntötte a sorsát.

– A fiatalok közül van, aki úgy néz rám, mint az öregre. Féltenek, igaz 74 éves vagyok, a korom már nem erősít, de azt érzem meg tudok felelni még a követelményeknek, nem készülök búcsút inteni az ejtőernyőzésnek. Nem hajszolom a rekordokat, csupán azért van ennyi ugrásom, mert imádom ezt csinálni – jegyezte meg a veterán válogatott.

Mészárovics György 1972–ben lett a magyar ejtőernyős válogatott kerettagja. Célba ugró világcsúcsot állított be az Egyesült Államokban rendezett ejtőernyős világbajnokságon, majd 1979–ben Hüse Károly után másodikként teljesítette ötezredik ejtőernyős ugrását. Legalacsonyabb magasságból végrehajtott ugrása 300 méterről, a legmagasabb pedig 6500 méterről történt. Négy alkalommal került veszélyes helyzetbe, egyszer szerzett komolyabb sérülést.

– Nyílás közben elszakadt a fékező rendszer és akkorát rántott rajtam az ernyő, hogy három napig kórházban voltam izomsérv miatt – mesélte a veterán. Azt mondta: a síelés veszélyesebb sport, több száz méteres lesiklás közben bokája és térde is kificamodott.

Gyuri bácsi a közelmúltban kapta meg a Magyar Ejtőernyős Szövetség Életmű díját.

– Ünnep beszédemben kiemeltem a feleségemet, Borbálát. Két lányom édesanyjának köszönhetem, hogy idáig eljuthattam. Támogatott a munkámban, ami a szerelmem azóta is – tette hozzá Mészárovics György. Mosolyogva megjegyezte: felesége is ugrott egyszer tandemben 400 méterről.

Azt mondta: a közösség mindig meghatározó szerepet töltött be, segítette a félelmek leküzdésében és motiválta abban is, hogy minél jobban teljesítsen a világversenyeken.

– Kicsit irigylem a mostani válogatott tagjait. Kihasználják a lehetőségeiket és nagyon szép eredményeket érnek el. Jó lenne újra fiatalnak lenni – tette hozzá a veterán ejtőernyős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában