Egészség Információs Pont

2019.11.14. 18:00

A betegségek megelőzésére törekednek

Megnyitotta Egészség Információs Pontját csütörtökön a Kaposi Mór Oktató Kórház, a belgyógyászati épület földszintjén prevenciós szakemberek látják el tanácsokkal a látogatókat.

Góz Lilla

– Ma van a cukorbetegség világnapja, ne a betegséget ünnepeljünk, hanem a megelőzéséért tegyünk – mondta el Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója a megnyitón. Az Egészség Információs Pont létrejötte az „Egészség legyen! – Kaposvár 2030” meghirdetett program egyik első lépése. Moizs Mariann kiemelte: szeretnék felhívni a kaposváriak figyelmét arra, miként tehetnének az egészségükért. A kórház 11 éve működő prevenciós irodája sokat tett a megelőzés érdekében, de a jövőben hálózatszerűen a kaposvári intézményekben és az utcán is információs pontokat szeretnének létrehozni.

– Minden hétköznap 9 és 11 óra között várja a látogatókat dietetikus, gyógytornász, prevenciós szakember, akik az egészséges életmódra és a megelőzésre hívják fel a figyelmet – mutatta be tevékenységüket Szörényiné Ványi Gabriella, prevenciós irodavezető. Szóróanyagokon hívják fel a figyelmet a szűrések fontosságára, amelyek életet menthetnek.

Fotó: Muzslay Péter

Gárdonyi Mihály vezető szakdolgozó a vastagbélszűrésekre hívta fel a figyelmet. – Április óta 198 beteget szűrtünk, kilencven százalékuknál találtunk rákelőző vérzésforrásokat, öt százalékuknál pedig daganatos megbetegedést – mondta el tapasztalatait.

Népbetegséggé vált a diabétesz

– Tíz év alatt megkétszereződött a cukorbetegek száma Somogyban – mondta el Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke. Hazánkban több mint egymillió diagnosztizált és egymillió látens diabéteszesről tudunk. Rohamosan növekszik a kettes típusú cukorbetegek száma, s nem csak az idősebb korosztályban, hanem a gyerek körében is. Életmódbeli változásra van szükség, többet kellene mozogni és egészségesen táplálkozni, legalább évente kétszer elmenni szűrésre a bajok megelőzésének érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában