fotók

2020.01.12. 15:48

A doni áttörés 77. évfordulójára emlékeztek Kaposváron

K.G.

– Meg kell hallanunk szüleink és nagyszüleink véres valóságának, a magyar történelem legnagyobb katasztrófájának üzenetét – mondta a doni áttörés 77. évfordulója alkalmából szervezett gyászünnepségen vasárnap délelőtt ünnepi beszédében Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere. – Ez az üzenet a politikai felelősségvállalásról és katonák helytállásáról szól.

A 10. magyar gyalogos kaposvári könnyűhadosztály az áttörés előtt már jelentős, mintegy 20 százalékos veszteségeket szenvedett, ezért kivonták az arcvonalból. Azonban hamarosan az áttörés súlypontjába kerültek, idézte fel Puskás Béla helytörténész, aki végigjárta a doni harcok helyszíneit. A kaposvári bakáknak január 15-én még rövid ellentámadásra is volt erejük, de aztán hátrálniuk kellett, és súlyos harcokat vívtak, hogy elkerüljék a bekerítést. Végül a túlélőket szervezett formában hozták haza a parancsnokaik, de az 13500 katona fele volt a veszteség, 6-7 ezren elestek vagy fogságba kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában