fűtési szezon

2019.10.16. 14:00

A drágább fával akár még spórolhatunk is

Miközben a fázósabbak már befűtöttek, van aki még csak most keresi a tűzifát télire, ami az idén sem egyszerű feladat: most is drágult a tűzre való, a Nébihnek pedig folyamatosan van mit ellenőriznie.

Góz Lilla

Az idősebbek általában hasogatva, kiszállítva kérik, a fiatalabb korosztály inkább méterben vásárolja a tűzifát – mondta el Deák Zoltán, egy kft. tulajdonosa. – Leginkább keményfát, akácot, tölgyet és bükköt árulunk átlagosan 23 ezer forintért. Úgy látom, a vevők pénztárcája már nem bírja el a nagyobb áremelést, de sokan bedőlnek a piaci árnál olcsóbban fát kínáló hirdetésnek. Az interneten még jobban kellene szűrni az illegális fakereskedőket. Többen panaszkodtak már, hogy keményfát kértek, de nem azt kaptak, vagy hogy egy köböt kértek, de nem volt meg a kért mennyiség. Sok esetben pedig reklamálni sem lehet sehol, mivel az adataikat nem teszik közzé a hirdetők– mondta Deák Zoltán.

– Sokan megveszik a tűzifát már tavasszal vagy nyáron, hogy jó minőségű, száraz fához jussanak kedvező áron – mondta el Meiszterics László kaposvári kereskedő, aki szerint nyugdíj fizetéskor tapasztalják, hogy megélénkül a kereslet az ősz folyamán. – Egyre több a tűzifa-kereskedők költsége, ráadásul nagyon nehéz munkaerőt találniuk – jegyezte meg a kaposvári kereskedő. – Míg egy pár éve még öt-hatezer forintért, addig most már tízezer forint napidíjért sem találni segédmunkást. Ugyanakkor nehezíti a munkánkat a sok illegális kereskedő, akiknek a hirdetéseiben sokszor se név, se cím, se EUTR szám nem szerepel.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1996 óta folyamatosan növekedett a fűrészelt tűzifa ára. Évente átlagosan maximum kétszáz forinttal drágult 2007-ig. Újabb nagyobb emelkedés pedig tavaly következett be, amikor tíz év után ismét jelentősen drágult a tüzelő. Míg 2018 januárjában 3600 forintos kilónkénti áron kínálták a tűzifát, idén júliusban pedig már 3960 forintos áron lehetett hozzájutni.

Csak azonosítóval rendelkező kereskedőtől vásároljunk tűzifát

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a figyelmet, hogy csak EUTR azonosítóval rendelkező személytől vagy szervezettől, illetve erdőgazdálkodótól szabad tűzifát vásárolni Magyarországon. A vásárló a megrendeléskor jelezze a kereskedő felé, hogy csak olyan tűzifa szállítmányt hajlandó átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít. A kereskedőnek emellett számlát vagy nyugtát is kell adnia, továbbá a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót is át kell nyújtania. A Nébih folyamatosan ellenőrzi a szabálytalan tűzifahirdetéseket. Az eddig megtalált, illegális fával kereskedőket adatbázisukban lehet ellenőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában