galéria

2019.03.25. 10:00

A Dráváért tiltakoztak

Donja Dubrava – Magyarul Elég volt, horvátul Dosta je. Ez a felirat szerepelt a legtöbbször azokon a transzparenseken, amelyekkel felszerelkezve a Dráván hajóztak természetvédők a hétvégén, hogy így tiltakozzanak az újabb öt horvátországi, síkvidéki vízierőmű terve ellen.

K.G.

A vízlépcső ellen hónapok óta tart az ellenállás Horvátországban. Szombaton kenukkal vágtak neki a Drávának, a „tavaszi leereszkedés” címet viselő demonstráción. Tizenöt vízijárművel mintegy hetvenen vettek részt a megmozduláson, köztük Kapronca-Kőrös megye alelnöke is. Horvát, szlovén, osztrák és magyar természetvédők voltak jelen, köztük a somogyi Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke. Tizenhárom kilométert hajóztak a folyó régi szakaszán, ami most a biológiai minimum vízmennyiséget kapja a Donja Dubraván (Alsódomború) jelenleg működő egyetlen vízierőmű miatt.

 

A tiltakozókkal tartott Marian Varga, Donja Dubrava polgármestere, aki első kézből tájékoztatta a természetvédőket arról, hogy a településen lévő vízerőmű miatt a falu kútjaiban alig van víz, és a Dráva természetes élővilága nagy veszteséget szenvedett. Azt szeretnék elérni, hogy másutt a Dráván ne alakulhasson ki hasonló helyzet, ezért ellenzik az új vízierőműveket. Ezek a létesítmények a folyó magyarországi szakaszának élővilágára is hatást gyakorolnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában