borverseny

2019.01.20. 15:25

A füredi borászok tudnak egymás sikerének örülni

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a füredi gazdák borversenyét a hétvégén. Az elsőt még akkor tartották, amikor a szőlőhegyen a villanyvilágítást avatták. Aztán kinőtték a pincéket, majd a művelődési ház is szűkösnek bizonyult, ezért a helyi sportcsarnok lett a bormustra helyszíne.

Kovács Gábor

A versenyre 110 bort neveztek, 18 hegyközségből, még Balatonszabadiból és Pécsről is. Kurucz János, a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesületének elnöke számára az est arról szólt, hogy a fürediek közösen szeretik a bort és a szőlőt, és tudnak egymás sikerének örülni. Mert szerintük nagy öröm van egy pohárnyi borban.

– Az őseink tudták, hová kell a szőlőt telepíteni – bizonygatta Kurucz János. – A Deseda mediterrán jellegű éghajlata segíti a borászokat. A mai boraink lágyabbak, mint az elődeinké. Déli és keleti napsütést kap a szőlőhegy, a kedvező talaj, a megfelelő fajták és az évek alatt kikristályosodott szakértelem vezet a sikerhez.

Kaposfüreden nyolc vörös, és 12 fehér borfajtát tartanak számon. Az uralkodó vörös a kékfrankos, az uralkodó fehér az olaszrizling. De olyan érdekességeket is termelnek néró, bianca, ezerfürtű, s a direkt termőknek külön kategóriát hirdettek. A fürediek hobbiborászok, a legnagyobb gazdának is csupán ötszáz tő szőlője van. Ilyenkor megkóstolják egymás borait.

Az idei díjazottak között Kelemen Sándor kékfrankos és zweigelt bora a kaposfüredi részönkormányzat, az olaszrizlingje a Somogyi Hírlap különdíját nyerte. A mernyei Major Tibor néró borával kivívta a vörösök között a nagy aranyérmet, és a desedai horgászok különdíját is hazavihette. A balatonszabadi Jáni Józsefné bora a rozék között diadalmaskodott. A fehér borok nagy aranyérme az igali Kreka Bálint chardonnay-jának jutott. A direkt termők között a Geréb család bora lett az első. A Főnix Nagyasszonyok is különdíjat osztottak ki.

Kelemen Sándor három borral nevezett a versenyre. Negyedik generációs borászként szabadideje nagy részét a szőlőben tölti. Az idei termése nagyon jó volt kékfrankosból, zenitből, és ezerfürtűből.

Kimagasló fehérborok és vörösborok is voltak a versenyen, de hiába volt jó a tavalyi év, sokan mégis elcsúsztak egy banánhéjon, értékelt Göncz Gábor, a zsűri elnöke, borbíráló szakember, aki szerint a borok majd háromnegyede viszont jó, felkészült munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában