csellista

2020.02.18. 18:00

A jól megtervezett nap is segített a csellistán

Korcsoportjában megosztva a harmadik helyet szerezte meg egy zágrábi nemzetközi versenyen a bécsi Zeneakadémia kaposvári növendéke, Károly Barna. A fiatal csellistával együtt összesen huszonhatan mérték össze tudásukat, a döntőbe azonban csak hatan jutottak be.

Marosi Gábor

Fotó: Onczay Csaba

– Nem volt könnyű dolgom – mesélte lapunknak Károly Barna. – Ugyanis délelőtt tíz órakor kezdődött a döntő és én voltam az első, aki színpadra lépett. Ebben az időpontban azonban nem egyszerű játszani, hiszen az izmok még nincsenek úgy bemelegedve, mint mondjuk egy esti koncerten, ezért nagyon jól meg kellett terveznem a napomat. Időben felkeltem, reggeliztem, bemelegítettem és fejben is felkészültem a döntőre, ahol egy romantikus szonátát kellett előadnom.

Nagy kihívás volt ez számomra, mert „idegen” zongoristával játszottam együtt, de végül sikeres volt az előadás. Ahhoz képest, hogy először nem akartam elmenni a versenyre, elégedett vagyok ezzel az eredménnyel – fogalmazott a kaposvári csellista.

Károly Barna nemrég kezdte meg negyedik szemeszterét a bécsi Zeneakadémián. Csoporttársainak kevesebb mint fele német ajkú növendék, de nagyon sok szláv, magyar és ázsiai fiatallal tanul együtt.

Egyetemi tanárai között két magyar is található. Egyikük Várdai István, akit a komolyzene iránt érdeklődök a Kaposfestről is jól ismerhetnek, a másik pedig Somodari Péter, a bécsi filharmonikusok szóló csellistája.

Károly Barna tervei között szerepel, hogy miután befejezi az egyetemet, szóló csellistaként, kamarazenészként és oktatóként is dolgozhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában