Balatoni szakképzés

2019.03.30. 09:00

A jövőbe menekül a szakképzés

Folyamatosan fejlesztik a siófoki oktatási intézményeket, a szakképzésben komoly eredményeket értek már el.

Koszorus Rita

Az első nagy munkálat a Baross Gábor Közép- és Szakiskolánál kezdődött, amelyhez a Területi és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) nyertek forrást. A munkákat a múlt év novemberében kezdték el, az egész épületet hőszigetelték, nyílászárókat, kazánt cseréltek, a tetőtéri vízelvezetést is megoldották. De saját forrásból a tornaterem felújítására, az étterem újrafestésére is költenek. Így összességében 220 millió forintba kerülnek a munkálatok, s várhatóan május elején fejeződnek be.

– Ezzel teszünk egy nagy lépést a teljes felújítás felé – mondta lapunknak Szamosi Lóránt önkormányzati képviselő, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. – Ezeken kívül már csak a tetőcserét kell elvégezni.

Elkezdődött a megújulás a Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskolában is, ott intézményi források mellett Siófok városa is támogatta a fejlesztést. – Csak köszönettel tudok fordulni a képviselő-testület felé – mondta Szamosi Lóránt. – Az elmúlt három és fél évben annyi forrást szavaztak meg a Krúdy iskola felújítására, amennyit az elmúlt 10-15 évben nem kapott. Csak az elmúlt évben csaknem 30 milliós önkormányzati forrás került az intézményhez.

Amellett, hogy a város támogatja az intézmények felújítását, jelentősen hozzájárul a szakképzés támogatásához is.

Még mindig kevés a szakács, a cukrász és a hegesztő

– A Siófoki Szakképzési Centrum három éve dolgozta ki a siófoki szakképzési ösztöndíj koncepcióját – mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. – A hiányszakmákat évente felülbíráljuk. Jelenleg a szakács, a cukrász, az asztalos és a hegesztő szerepel a listán.

Komoly ösztöndíjjal igyekeznek tehát támogatni a helyi, vagy itt jó eredménnyel tanuló kollégista diákokat. A legalacsonyabb összeg, amelyet havonta kapnak a pályázó fiatalok, 6000 forint, ez hármas átlagtól jár. A legjobban tanulók pedig 15 ezer forint ösztöndíjban részesülnek havi szinten.

– Folyamatosan nő a támogatásra az érdeklődők száma és az ösztöndíjra fordítható összeg is – tette hozzá Szamosi Lóránt kancellár. – Míg 2016-ban 3,8 millió forintot különítettünk el a város költségvetéséből ösztöndíjra, addig idén már közel 15 millió forint van erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában