fotó és videó

2018.08.05. 15:30

A könnyű rozékat ajánlják a hőségben a borászok

Huszonhatodik alkalommal nyitották meg szombaton a Lellei Borhetet. A rendezvény célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése és a mindenki számára elérhető dél-balatoni borok kóstoltatáson keresztüli megismertetése. Ennek a negyed évszázados, kitartó munkának eredményeként alakult ki a borturizmus Balatonlellén.

Turbéki Bernadett

– Svájcból jöttünk egy balatoni kerékpártúrára-mesélte a nyugdíjas Peter Stöckling. -Örömünkre szolgál, hogy belecsöppentünk a rendezvénybe. Nagyon ízlenek a magyar borok – mondta a turista.

– Tegnap már hatféle bort megkóstoltam, még testes vöröset is ittam, de most a gyümölcsös rozék és a fehérek esnek jól ebben a melegben. Nagyon jó a hőfoka itt a boroknak, a vendéglőkben gyakran nem elég hűsek – tette hozzá Madeleine Stöckling.

 

Ráadásul a bornapokon nemcsak a hőfok, a szervírozás is profi. Tavaly óta nem műanyag, hanem talpas üvegpohárból kínálják a nedűt, úgy, ahogyan azt illik.

– Évről-évre igyekeztünk arra törekedni, hogy a rendezvény komfortfoka nőjön-mondta Kenéz István, Balatonlelle polgármestere. -A borhét nagy jelentőséggel bír, mert 5-10 ezer turistával több érkezik ebben az időszakban hozzánk-tette hozzá a polgármester, aki hivatalosan megnyitotta a rendezvényt.

– A következő hetet könnyebb lesz hűsítő borok társaságában elviselni – mondta Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, aki beszédében arra buzdította a borkóstolókat, hogy látogassanak el a pincészetekbe is.

A balatonlellei az egyik legrégebben és a nyár folyamán legkorábban megrendezett borfesztivál Magyarországon. Idén ennek külön örülhetnek a borosgazdák, ugyanis néhány héttel mindent előbb szüretelnek, mint szokták.

– Az idei szőlőtermésnek eddig különösen kedvezett az időjárás. Az Irsai Olivérrel elkezdődött a szüret. Korai szüretre számítunk az összes fajtánál, a megszokottnál két-három héttel előbb kezdjük a munkát-mondta Pócz József, a Balatonlellei Hegyközség elnöke. Hozzátette: a borászoknak iparkodniuk kell az előkészületekkel, mert még tart a palackozás is, és a vendéglátásról sem szabad megfeledkezniük. Gyöngyözőborokat, muskotályokat és rozékat javasolt a hőség könnyebb elviselésére, akár fröccs formájában is. A tíz nap alatt kiderülhet, kinek melyik lesz a kedvence.

Díjazták a legeredményesebb pincészeteket

A Borvidéki Tanács borvidéki borversenyén idén negyven pincészet 193 bora vett részt. 43 arany, 114 ezüst, 34 bronz minősítést és két oklevelet kaptak összesen. A legeredményesebb hat pincészetet díjazták a borhét megnyitóján. Idén legjobbnak a Várszegi Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok, az Ikon, a Rádpusztai Szőlőbirtok, a Bujdosó Szőlészet és Borászat, valamint a Pócz Pincészet bizonyult. A megnyitón bemutatták 2018 Somogy borát a Trunkó Pincészet 2017 Chardonnay-ját, és a Somogyi Hírlap is büszkélkedhet a Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince Köröshegyi fehér burgundijával mint választott saját borával. Ezzel azonban nem ér véget a „boros” megmérettetés: még hátra van az idei borkirálynő megválasztása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában