Katonai találkozó

2019.08.23. 20:00

A lovashuszárok bevonulása után ropogtak a fegyverek Kaposváron

Hagyományőrző huszárok vonultak be gyalog és lóháton Kaposvár főterére, a megyeszékhely ad otthon ugyanis az Európai Katonai Hagyományőrző Találkozónak. A kétnapos esemény szombaton a Mesitro Lovas Tanyán folytatódik.

Marosi Gábor

Több mint kétszáz huszár érkezett meg pénteken délután a Kossuth térre, a hagyományőrző csoportok a Kaposvári Helyőrségi Zenekar kíséretére vonultak be Kaposvár főterére. Az eseményt már ötödik alkalommal szervezték meg, idén a magyar csapatok mellett Horvátországból, Felvidékről, Erdélyből és Ausztriából is érkeztek katonák.

 

Elsőként a 32. Budapesti Díszzászlóalj katonái kápráztattak el a közönséget egy alaki bemutatóval. A férfiak különféle zenére forgatták fegyverüket, melyet többször el is sütöttek. A helyőrségi zenekar mellett a Somogy Táncegyüttes tagjai is készültek egy-egy koreográfiával.

– Döntő többségben 1848-as hagyományőrzők vannak itt – mondta Bosnyák János, a találkozó főszervezője. – A horvátoknál vannak Mária Terézia korabeli huszárok, gyalogosok is, mivel az 1700-as éveben Mária Terézia alapította a huszáregyesületeket, a horvátok pedig főleg a határőr huszárezredek felállítását képezték. A találkozót 2014-től minden évben megszervezzük azzal a céllal, hogy a történelmet egy picit magunkévá tegyük, illetve hogy az emberek ne csak a történelemkönyvekből ismerjék a régmúltat. A hagyományokat őrizni kell, hiszen nagyon sok magyar áldozta életét és hősiesen védte amit parancsba kapott – tette hozzá.

A résztvevőket Szita Károly polgármester is köszöntötte. A város vezetője hangsúlyozta: szükség van az ilyen találkozókra, hiszen azok az emberi értékek, melyet a huszárok is képviselnek, követendő példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában