Közfoglalkoztatási Kiállítás

2018.11.15. 14:00

A Millenáris Parkba is eljutott a kelevízi kosár

130 kiállító közül harmadik helyezést kapott a budapesti Millenáris Parkban megrendezett Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon a kelevíziek kosara. A somogyi kistelepülés a két éve folyó közmunkaprogram keretében elkészített termékeit állíthatta ki a fővárosban a munkaügyi központ javaslata alapján, ahol a munka minőségét, esztétikai kivitelezését, és az összeállított látvány összhangját díjazták.

Andricz Gabriella

Több száz fűzfavesszőből készült bevásárlókosár, gyümölcstartó, cicakosár, virágtartó sorakozott a kelevízi művelődési ház nagytermében, ami mintegy két heti szorgalmas munka terméke.

Vargáné Balatincz Krisztina, a falu polgármestere büszke az alkotójukra. – Első alkalommal vettünk részt a kétnapos budapesti találkozón, ahol öt somogyi település képviselte a megyét – mondta. – Az elismerés megerősített minket abban, hogy jó úton haladunk. Egy olyan tevékenységet sikerült találnunk a közmunkaprogramban foglalkoztatottak részére, ami egy régi hagyományos mesterség a kisebbség körében. A kosárfonás programban nyolc személyt foglalkoztatunk, akik közül két varrónő is van, így a kosarakat textilbéléssel is készítjük már.

Egyedi kézműves termékekről van szó, ahol az alkotók fantáziája során készülnek a kosarak, amelyek közt már színes vesszőből font darabok is megtalálhatók.

– Az alapanyagot jelenleg Monokról vásároljuk, de terveink közt szerepel egy fűzültetvény telepítése is – fűzte hozzá a falu vezetője. Az önkormányzat egy ingatlant is vásárolt nemrég, ahol a kosárfonók dolgoznak.

– Mi egy nagy család vagyunk itt együtt, unokahúg, ángy, feleség, anyós – mondta Károlyi Albert, aki épp egy kenyértartón dolgozott. A férfi Belegből költözött Kelevízre, négy szakmája van, vagyonőr, raktáros, targoncavezető és fakitermelő, de a kosárfonás mellett érvel, ő irányítja a műhelyt.

– Igaz, hogy nem sokat kapunk, de itt megbecsülik a munkánkat és jól érezzük magunkat – tette hozzá. – Nem tanít minket senki, mi magunk alakítjuk a kosár formáját, ahogy még az öregektől láttuk.

Természetesen megrendelések is vannak, és próbál a falu minél több alkalmat teremteni a vásárolni szándékozóknak. – Hétvégenként piacokra, nyaranta pedig fesztiválokra hordjuk a termékeinket – mondta a polgármester. – Meg kell találnunk a vásárlóinkat, ez legalább akkora kihívás, mint a program megszervezése, de terveink vannak bőven.

Jelenleg egy bemutatóközpont, egy járási kézműves termékbolt létrehozását tervezik, ahol a környék értékeihez lehetne könnyebben hozzáférni. – A kultúrházat kinőttük és közelednek az ünnepi rendezvényeink is, de reményeink szerint addigra a kosarak is gazdára találnak – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában