borverseny

2019.04.07. 16:47

A Nagyatádi Kertbarátok borai versenyeztek egymással

Harmincnegyedik alkalommal rendezték meg a kertbarátok az immár hagyományos borversenyüket – mondta Horváth László elnök. A bírálatra száztizenkilenc bort neveztek a gazdák, melyet két, szakemberekből álló zsűri bírált el.

Györke József

Vadai Mihályné az ítészek nevében elmondta, hogy az elmúlt évi időjárás kedvezett a boroknak. A kóstolt italok negyven százaléka ért el arany minősítést. Finom aromákat eredményezett a borok szakszerű kénezése és fejtése. Azt is hozzátette, hogy igazi rozé bort csak a valóban érett szőlőből lehet készíteni. Nagyra értékelte a vörös borok minőségét, de volt, aki félt a kénezéstől és megjelent néhány bor esetében az ecetesedés, valamint még maradék cukrosodással is találkoztak. Ez a nem megfelelő erjesztésre vezethető vissza. Gratulált a gazdáknak, hisz 49 arany, 46 ezüst, 19 bronz és 5 oklevél minősítést sikerült kiosztani.

Legjobb fehérbor gazdája Kiskó Lajos (vegyes fehér), legjobb vörösboré Huber József (cabernet sauvignon), a legjobb rosee Horváth 2. László (kékfrankos). A legjobb vendég fehérbort ifj. Koleszár Lajos (zenit), a legjobb vörös vendégbort Tüscher Guido (2017. vegyes), a legjobb vendég rosét Hernesz Imre ( kékfrankos-merlot) állította elő. Az év borásza Butor Sándor lett.

A díjakat Ormai István polgármester adta át, aki megköszönte, hogy ilyen jó közösséget hoztak létre és igazi borünnepet teremtettek a harmincnégy év alatt.

A finom vacsorát és a tombolasorsolást követően tánc és egymás borainak kóstolgatása zárta a borversenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában