Járványügy Somogyban

2020.04.11. 20:00

A pánikvásárlások a kiskereskedelmi statisztikákat is jócskán megugrasztották

Összesítették a pánikvásárlások vidéki statisztikáit, így megyékre lebontva kimutatható, hogy hol rohanták meg az emberek leginkább a boltokat, és ennek hatására mennyivel növekedett az idei kiskereskedelmi forgalom. Somogy átlagosan spájzolt.

Kovács Gábor

20200323 Budapest Koronavírus-járvány idején az önkéntesek segítenek az idősöknek a bevásárlásban. Fotó Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet MN

Fotó: Teknős Miklós

A koronavírus hírére már február végén megejtették az emberek az első körös pánikvásárlásokat, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban az előző év azonos időszakához képest naptárhatástól megtisztítva országosan 11,4 százalékkal növekedett. Ezen belül látványosan megugrott az élelmiszerüzletek forgalma, itt 10,7 százalékos volt a növekedés mértéke, a nem élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma pedig 11,4 százalékkal nőtt. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem 33 százalékkal emelkedett. Jobban fogyott az olcsó benzin: az üzemanyagtöltő állomások forgalma 1,8 százalékkal lett magasabb.

Pontosan nyomon követhető, hol gyűjtögettek a legjobban a vevők. Íme a dobogósok: Szabolcsban az üzletek forgalma 13,7 százalékkal nőtt, Nógrád megyében 14,1 százalékkal, Komárom-Esztergom megyében pedig 11,8 százalékkal. Somogyban 9,7 százalékos növekedés mutatható ki, majdnem akkora, mint Baranyában (9,8 százalék), Tolnában viszont 10,1 százalékos emelkedést regisztráltak.

Még ennél is jobb mutatókat feltételez a vidéki kisboltjaik idei teljesítményében Hatta József, a Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója. Összesen akár 20 százalékkal több vevő is járhatott náluk a tavalyi év hasonló időszakához képest. Leginkább az alapvető élelmiszerek kereslete növekedett meg az elmúlt néhány hétben.

– Az üzleteink készletei állták a rohamot egy darabig, viszonylag jól meg tudtunk felelni, de a vásárlási hullám lezajlása után az ebből fakadóan hiányzó áruk visszatöltése még nem fejeződött be – értékelte a kereskedelmi szakember.

A vidéki kistelepülések boltjainak forgalmát is jócskán megdobta a vészhelyzet okozta vásárlási láz. A roham ma már nem érzékelhető, csupán a húsvéti vásárlás okoz várható növekedést, főként a hagyományos ünnepi termékek, a füstölt áru és tojás területén.

Lassabban töltődnek fel a polcok

Az élesztő gyorsan hiánycikké vált volna, ha nem pótolják sütőipari beszerzésből, emlékezett Hatta József, aki szerint a liszt forgalmazása máig nem állt helyre teljes körűen. Az első felvásárlási roham idején nagy volt a kereslet az étolajra, a kristálycukorra. A vegyi áruk köréből a tisztítószerek és fertőtlenítőszerek frontján mutatható ki nagyobb bevételnövekedés. A kereskedelmi igazgató szerint jelenleg hipóhiányról beszélhetünk, és lassan a Domestos kezd hiánycikké válni, ha így folytatódik. A pumpás adagolós, folyékony szappanokból is lassan töltődnek fel a készletek.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma, volumenindex, az előző év azonos időszakához képest:

megye növekedés:

Nógrád 14,1%

Szabolcs-Szatmár-Bereg 13,7%

Komárom-Esztergom 11,8%

Zala 11,1%

Bács-Kiskun 10,5%

Tolna 10,1%

Baranya 9,8%

Somogy 9,7%

Békés 9,4%

Veszprém 7,6%

Forrás: KSH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában