videó

2019.02.28. 20:00

A pénzhét üzenete: Tudatosan vállalkozni

Egy héten át minden a pénz körül forog a Kaposvári Szakképzési Centrum nagyatádi szakközépiskolájában. Csütörtökön a Problémafelismerés és üzleti ötlet címmel tartott tanórát Cseresnyés Péter államtitkár. Az interaktív foglalkozáson a diákok saját üzleti ötleteiket is bemutatták.

Góz Lilla

A Pénzhét rendezvénysorozatot 2015–ben indították el, az idén ezerkétszáz iskola csatlakozott országszerte.

– A rendezvénnyel az a célunk, hogy minél több pénzügyi ismertet tudjanak magukénak a fiatalok, s ne fordulhasson elő az a szomorú helyzet, ami a kétezres évek közepén a devizahitelezés kapcsán történt egyes családokkal – mondta el Cseresnyés Péter arra utalva, mennyien kerültek nehéz helyzetbe a hirtelen megnövekedett törlesztőrészletek miatt. A miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár hozzátette: már általános és középiskolákban célszerű elkezdeni a pénzügyi tudatosságra való nevelést. Megjegyezte: vállalkozói ismeretek átadásával kibővült az idei program.

– A nagyatádi diákoknak a vállalkozói lét előnyeiről és hátrányairól adtam át saját tapasztalataimat. Remélem a tanórát követően a tanulók úgy távoznak, hogy érdemes vállalkozni Magyarországon, ahol a kis–és közepes vállalkozások a hazai munkavállalók hetven százalékát foglalkoztatják – mondta lapunknak az államtitkár. Cseresnyés Péter megjegyezte: az a célja, hogy a fiatalokat arra biztassa, hogy lássák meg a problémát az életben, majd ezt megoldva, jussanak el céljaikhoz. Szerinte nem szabad abba a hitbe ringatni a diákokat, hogy az iskolából kikerülve, rögtön vállalkozóként könnyű lesz megállni a helyüket, előbb szükséges a munkatapasztalat, a rutin. A jó szakember viszont igazi kincs a munkaerő-piacon, emiatt is felértékelődött a szakiskolák szerepe.

– A jövő záloga, hogy mennyi piacképes, minőségi tudással rendelkező szakembert sikerül az iskolákból kijuttatni a munkaerő-piacra úgy, hogy a gazdaság szereplőinél már diákként megismerték a munkakultúrát – mondta el.

– Nekünk a Pénzhét főként a vállalkozásról szól. Minden reggel egy feladatsort kell kitöltenünk – mondta el Kertész Ramóna, a vendéglátás szervező–vendéglátó szakos diák. Csütörtökön példáulé egy feladatként a forgalomba lévő pénzérméket kellett meghatározniuk. – Nagyon sok hasznos információt kaptunk az államtitkártól és tanárainktól. Otthon pedig a családom is sokat segít – tette hozzá a diáklány, aki egy kávézóban dolgozik, s a jövőben egy saját vállalkozás indítását tervezgeti.

Családi büdzséről, megtakarításról is beszélnek

Míg tavaly hét kaposvári köznevelési intézmény regisztrált a Pénz7-re, az idén már tizenegy iskolában tartanak a tematikus héthez kapcsolódó tanórákat Kaposváron – tudtuk meg a program egyik együttműködő partnerétől, a Magyar Bankszövetségtől. A Kodály Zoltán Központi Általános Iskola sem először csatlakozott a programhoz. Dombosi Kornélia igazgatóhelyettes elmondta: több műveltségi területet is érintenek a héten, ami pénzügyekhez köthető. Elsősorban azonban a család költségvetésével, megtakarítási lehetőségeivel ismertetik meg a fiatalokat. Arról is beszélnek, mi az előtakarékosság, a befektetés, milyen jövőbeli célokat segíthet, s milyen formái lehetnek az ingatlantól kezdve egészen a babakötvényig. Az igazgatóhelyettes elmondta: sok esetben nincsenek tisztában a fiatalok azzal, mennyi pénzből gazdálkodik a család, mennyit költ rezsire, mennyi megtakarításuk van. A diákok csoportosan dolgoznak a tanórákon, a tematikus héthez kapcsolódó munkafüzet segítségével dolgozzák fel az anyagot. Csütörtökön egy banki szakembert is meghívtak az órákra.

A legtudatosabb diákokat díjazták

A tudatos vásárlásra hívta fel a figyelmet a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Műszaki Gazdasági Tagozatának projektversenye. A Vásárolj okosan című versennyel csatlakoztak a szervezők a pénzügyi és vállalkozói témahéthez. Napjainkra a fogyasztás az önkifejezés egyik meghatározó eszközévé is vált, sokszor az egyén ez által jelöli ki helyét a társadalomban. Ezzel szemben megjelent és erőteljesen középpontba került a fogyasztói trendeknek egy olyan iránya, amely éppen a fogyasztás csökkentésére, a fenntarthatósági problémákra hívja fel a figyelmet. A versennyel erre szerették volna felhívni a figyelmet.

Az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziumban tartott fordulón a legjobb tíz csapat mutathatta be kutatását. A sikeres vállalkozókból álló szakmai zsűri természetesen szakmai szempontból értékelték az előadásokat, de a prezentáció informatikai minőségét és az előadásmódot is értékelték. A legjobbnak a Munkácsy Mihály Gimnázium diákjai Pintér Eliza és Berke Zsófia bizonyultak, második lett Magyar Miklós és Széll Richárd csapata a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziumból, míg harmadikként Szajduk Kata Julianna és Keszkenyős Márk kettőse végzett, akik a Barcsi Ipari és Kereskedelmi Szakgimnázium diákjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában