pipálnak a halak

2018.08.07. 20:16

A ponty bírja a hőséget – a süllő és a csuka van veszélyben

A hőség megviseli az állatokat is, a halastavakban hajnalonként pipálnak a halak. A vad még egyelőre találnak elegendő vizet a somogyi erdőkben.

Koszorus Rita

Nem csak az emberi szervezetet, de az állatokat is megterheli a hőség. A kánikula már egy hete tart és várhatóan még nem vagyunk túl az extrém forróságon. Egyelőre nem okoz gondot a forró nyár a Balatonon. – Az elmúlt napok forrósága nem jelent különösebb problémát a tóban élő halfajok számára – tájékoztatott a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. – A halak a part menti sekély vízből a mélyebb rétegek felé húzódnak, ahol néhány fokkal hűvösebb a víz.

A társaságtól megtudtuk: A tógazdaságokban sem okozott eddig gondot a kánikula. Szerencsére a korábbi hetek csapadékos időjárásnak köszönhetően a tavak vízszintje megfelelő.

Ez pedig fontos a hőség átvészelésére, ezért is tartotta magasan a Deseda és a Töröcskei tó vízszintjét a Kaposvári Sporthorgász Egyesület. – Ezért megfelelő jelenleg a hőmérséklet – mondta Kozári Miklós elnök. – Az a lényeg, hogy oxigéndús legyen a víz, persze a legjobb az volna, ha a szél is fújna.

Vannak olyan tavak, ahol vízforgató berendezés dolgozik, de ez csak kisebb tavak esetében megoldás. – Némi oxigénhiányt okozhat a hajnalokon a hőség – mondta Németh István, a Tógazda Zrt. tulajdonosa. – A pontyfélék bírják ezt az időjárást a süllő, a sügér és a csuka van veszélyben.

Németh István hozzátette: a halastavak vize 28 Celsius fokos, így csak annyit tehetnek, hogy várják a felfrissülést és mészhidráttal szórják a vizet. Így igyekeznek a tavak oxigénháztartását stabilizálni.

Az erdőkben még nem okoz gondot a forróság, tudtuk meg Ihárosi Pétertől. – Mivel csapadékos időszak van mögöttünk a patakokban, a vízzárórétegek felett van elegendő víz – mondta a SEFAG Zrt. közönségkapcsolati osztálynak vezetője. – A szakszemélyzet mindig jelen van a területen, aki ellenőrzi, van-e elegendő táplálék és víz a vad számára. Ha úgy látjuk, hogy csökken a táplálékforrás és a vízmennyiség, akkor a vad természetes a létfenntartásához szükséges vizet lajtos kocsin ki tudjuk juttatni a műdagonyákba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában