közfinanszírozás

2019.11.04. 10:30

A rendelők teljes működését biztosító fedezet stabilizálhatja a betegellátást

Idén egyszeri kiegészítő juttatást, a jövő évtől pedig 250 ezer forint díjemelést kapnak az alap- és szakellátást nyújtó fogorvosok – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Góz Lilla

Tavasz óta folytak az egyeztetések a kamara és szakminisztérium között, mert veszélybe került a biztonságos betegellátás biztosítása – mondta el Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának országos alelnöke. A kaposvári fogszakorvos szerint nagyon régóta le voltak maradva a körzeti orvosokhoz képest az alap- és szakellátást nyújtó fogorvosok.

– Rengeteget költünk fogászati alapanyagokra, műszerekre, ha tönkremegy egy gép ötmillió forintnál kezdődik a javítása, cseréje – jegyezte meg Herczeg Olga. Hozzátette: a mostani forrás az első lépcsője a működtetési költségek rendezésének.

– A támogatás nem támogatás, hanem a rendelő teljes működését biztosító fedezet, amelynek tartalmaznia kellene a rezsiköltségeket, a fogászati anyagokat és a béreket is – hangsúlyozta a fogszakorvos. A jövő évtől 250 ezerrel emelik a rezsitámogatást. Somogyban 70–75 alap- és szakellátást nyújtó fogorvos érintett.

– A működésünket nagyon szűkösen fedezte az eddigi támogatás – mondta el Révfalvi Mónika, hetesi fogorvos. Hozzátette: a bérjárulékok mellett sokat kellett költeniük a rezsire, a fogászati anyagokra, műszerekre.

– A 18 és 62 közöttiek körében végzett fizetős tevékenyből befolyt forrást forgattuk vissza a rendelő fenntartásra, ami a saját jövedelmünk lett volna – jegyezte meg Révfalvi Mónika. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját forrásból még idén 4,44 milliárd forintos pluszforrást biztosít az egyszeri kiegészítő díjazásra. A heti 30 órát dolgozó alapellátó fogorvosok és fogorvosi szakellátók 1,5 millió forint támogatást kapnak. 2020-tól a jelenlegi havi 130 ezer forint helyett havonta 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak a közfinanszírozott fogászatok.

Herczeg Olga azt is elmondta: a hétezer hazai fogorvos közül csak minden második vállal közfinanszírozást. Sok fiatal szakember elment külföldre, vagy nagyobb magánklinikákon helyezkedtek el. – Egy körzeti fogorvosnak sokrétű a munkája, nekik kell mindent megszervezni az adminisztrációtól a gyógyításig – jegyezte meg Herczeg Olga. – Jelenleg tíz tartósan betöltetlen fogorvosi körzet van Somogyban. Ezekben állandó helyettesítéssel oldják meg a fogorvoshiányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában