RockBalaton

2018.08.11. 09:21

A rock örök és elpusztíthatatlan

Kiváló koncertek, remek hangulat, kitűnő szervezés, immáron ötödik éve találkoznak Fonyódon, a RockBalatonon a zenei stílus nagyágyúi.

Molnár Gábor

„Felvirradt a nagy nap, a rock katonái újra együtt vannak” – méghozzá Fonyódon, a RockBalatonon. Négy napon át minden a rockzenéről szól a Balaton-parti városban, egymást érik a fellépők és a beállás(ok) alatt sem maradnak zene nélkül a rajongók, az egyik sátorban egy DJ szórakoztatja őket.

A RockBalaton különlegessége, hogy száz százalékig magyar zene szól, ráadásul élőben. Így nem véletlen, hogy a magyar tengernél rendezett fesztiválok közül olvasóink a RockBalatont várják a leginkább. S hogy, mi a fesztivál titka?

– Ez egy családias rendezvény, ráadásul a 14 év alattiak ingyen jöhetnek be és különböző generációk zenéi szólnak a színpadon, így minden korosztály megtalálhatja a neki legjobban tetszőt – mondja Posza Róbert szervező. – A fellépők jó része már hazajár Fonyódra, s már presztízskérdés lett a RockBalatonon fellépni. S az sem mellékes, hogy a környéken a szezonban nincs hasonló rendezvény.

Már öt éve Fonyód a házigazdája a rock nagyágyúinak, így a fellépők közül többen már barátként üdvözlik a szervezőket. Hogy jövőre is lesz RockBalaton, az biztos, ahogy az is, hogy Fonyódon, ám lehet, egy nagyobb helyszínen.

A dombóvári Forgács Imre a „fácános időktől” kezdve jár a RockBalatonra. – Sok jó zenekar lép fel egymás után, mindegyik rockot játszik, de mégis más mindegyik – teszi hozzá. – Ha az idő és az egészségem engedi, jövőre is itt leszek.

Bárkit kérdezünk a fesztiválról, mindenki elismerően beszél a rendezvényről. Sokan közülük első rockbalatonozók, de ahogy mondják, biztosan visszatérnek.

– Jön a Mobil – hasít a koraestébe egy rocker kiáltása, s a válasz sem várat sokat magára: – még jó, azért jöttünk. Közben a színpadon a Dorothy együttesre tombol a tömeg. A kőkemény rockzenét játszó leánybanda után pedig jön a a munkások, a parasztok és az értelmiségiek kedvenc zenekara, a P. Mobil.

Már a beállás alatt gyűlik a tömeg, aztán felharsannak az első akkordok és a rajongók együtt énekelnek Schuster Lóránttal. Közben szakadatlanul érkeznek az emberek, de a szervezők rátermettségét dicséri, nincs fennakadás, mindenki bejut a koncertre. A dühöngőben már egy négyzetcentiméternyi hely sincs, mindenki táncol, énekel, mindenki jól érzi magát, s erről szól a RockBalaton.

Közben viharfelhők gyűlnek az egén, egy kis hűsítő zápor is érkezik, de ez sem jelent akadályt, a rendezők, azonnal intézkednek, s egy rövid szünet után, már folytatódhat is a buli, melyet a Road éjszakába nyúló koncertje zár le.

Negyven NEKA-s fiatal

– Nagyon szeretem a rockzenét – mondja Hajdu János, a Nemzeti Kézilabda Akadémia nőiszakág-vezetője. – S nemcsak én, hanem a kollégáim is. Az edzőkkel közösen alapítottunk egy amatőr rockbandát, félévente összeállunk és szórakozunk egy jót.

Hajdu János Balatonbogláron él, és amikor teheti, kilátogat a RockBalatonra. – Szombaton áthozzuk a NEKA-s gyerekeket is: negyven akadémista hallgatja majd a rockot a RockBalatonon.

Programok

Szombat

16 óra: Burnout, 18 óra: Junkies, 20 óra: Leander Kills, 22 óra: Depresszió

Vasárnap

16 óra: Rómeó Vérzik, 18 óra: Sex Action; 20 óra: Kárpátia, 22 óra: Pokolgép

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában