fotók

2019.01.24. 11:30

A „röfögő” amerikai autó hangja ejtette rabul

Több mint tíz éve gyűjti az amerikai autókat Lákovics Péter. A várdai férfi udvarában Lincoln, Ford és Chevrolet is található, a legtöbb kocsit naponta használja.

Marosi Gábor

A középiskolában kezdődött el autós szenvedélye Lákovics Péternek. Akkoriban jogosítványa még nem volt a férfinak, autója azonban már igen. – Mindig elkéstünk a barátaimmal az első óráról – mondta Lákovics Péter. – Az iskola előtt bőgettük a motort, ezért gyakran feljelentettek minket, a rendőrök pedig volt, hogy üldöztek. Zsiguli volt az első autó, amivel elkezdődött a szenvedélyem, az orosz kocsiban több motort cseréltünk, mint olajat. Volt Fiatom, nagyobb motoros Ladám és BMW-m is. Tizenhat évesen már a lakótelep parkolójában ott állt a kispolskim, amit gyorsulásra építettem, de a forgalomban is használtam, valamint bütyköltem Opel Kadet-et is.

– Egy számítógépes játék miatt szerettem bele az amerikai autókba – folytatta a várdai férfi. – Annyira tetszett a motor hangja, hogy élőben is hallani akartam egyet, ezért elmentem Budapestre egy autós találkozóra, ahol nagyon megfogott az, hogy „röfögnek” az autók. Külön élmény volt, hogy az egyik srác el is vitt egy körre a kocsijával, így még jobban megtetszettek az amerikai kocsik. Aztán később voltam egy nagyobb amerikai autós találkozón, ahol annyira összehaverkodtam egy kiállítóval, hogy vezethettem az épített Lincoln Mark VII-esét.

– Az első amerikai autómat az ukrán határ mellől szereztem 22 évesen – fogalmazott Lákovics Péter. – Ez egy Lincoln típusú kocsi volt, ami nem fért be a garázsunkba, viszont felújítottuk és ezzel jutottam el Komáromba az amerikai autós találkozóra. Ez a kocsi a mai napig megvan. Emellett van még Chevrolet Lumina, Transport, Mercury és Ford Pickup is, ezeket naponta használom, de rendelkezem old timer és „projekt” autóval is. Utóbbit azért hívom így, mert ezekből alakítok ki például hot road-ot, vagy show autót, ezek viszont nem kerülnek forgalomba soha.

A nagy álom még nem teljesült

Lákovics Péter kedvenc autóját egyelőre még nem birtokolja, de reméli, hogy egyszer sikerül majd megvásárolnia a Lincoln Mark IV-es típusú kocsit. – Sajnálom, hogy amikor még megtehettem, akkor nem tudtam megvenni – mondta a várdai férfi. – Régebben három, négy millió forintért lehetett vásárolni egy romos állapotút, ma már hat, tíz millió forintba kerül. Nekem ez az álom autóm, ami elképesztő paraméterekkel rendelkezik. Egy Cadillac-nél fél méterrel hosszabb, 7300, 7500, 8000 köbcentiméteres motorral gyártották, nagy karburátoros benzines autó, ami gyárilag 350 lóerős. A futóműve, a három sebességes automata váltó és az egész kinézete az valami csoda – tette hozzá Lákovics Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában