helyben a segítség

2020.01.01. 14:00

A roma közösség szolgálatában áll az új közösségi ház

Új pompájában várja a segítségre szorulókat a Szegedi Tibor Roma Közösségi Ház, Barcson. Az épület már hosszú ideje az itt élő roma közösséget szolgálja, most kívül-belül teljesen megújult.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

A nagyszabású fejlesztés befejezésére annak a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) által támogatott projektnek köszönhetően volt lehetőség, amely a leromlott városi területeket hivatott helyreállítani, s az északnyugati városrész infrastruktúráját kívánja fejleszteni.

A megújult és kibővült közösségi házat ünnepi keretek között adták át szombaton, ahol Soltész Miklós államtitkár köszönte meg a helyi közösség munkáját, amely eredményeképp szükségessé vált ez a beruházás. – A nehéz életkörülmények között élőknek segíteni, illetve ezen változtatni kell – fogalmazott Soltész Miklós egyházi nemzetiségi és civil társkapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepélyes átadáson. – Hiszünk a mindenkihez méltó emberi életben, amikor a cselekvő szeretet eljut az emberekhez. Mindet segíti a közösségek fejlesztése.

Ezért is nagy öröm számunkra, hogy ez a fejlesztés megvalósulhatott – fogalmazott az államtitkár. Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője a közösség diadalának nevezte az ünnepi momentumot. – Megítélésem szerint azt üzeni mindenkinek, hogy közösség nélkül, a közösség megmaradása és építkezése nélkül nincs élet és nincs jövendő – emelte ki Szászfalvi László. – Megvalósult egy álom, aminek érdekében kitartóan tudtak cselekedni. Ennek az ünnepnek kettős üzenete van: az egyik, hogy ez a roma közösség szeretne megmaradni, meg akarja őrizni identitását. A másik pedig az, hogy ennek érdekében képes együtt gondolkodni, s együttműködni a többséggel.

Koós Csaba, Barcs polgármestere megérdemelt bővítésnek nevezte a Szegedi Tibor Közösségi Ház átalakítását. – Nem azért épült újjá ez a közösségi ház, hogy pénzt költsünk, hanem azért, mert itt olyan munka kezdődött, amely indokolta – mondta a városvezető.

Biró Norbert, a Somogy megyei közgyűlés elnöke a projekt fontosságát méltatta. – Ez egy olyan beruházás, amelyet ugyan íróasztalok mellett terveztek, de mégis kompatibilis a valósággal: kielégíti a barcsi roma közösség igényeit. – Azt kívánom, hogy őrizzék meg, töltsék meg tartalommal és használják ki az épületben adódó lehetőségeket – mondta a megyei közgyűlés elnöke.

Multifunkciós maradt a megújult épület

A Szegedi Tibor Közösségi Ház tulajdonképpen kinőtte magát, ezért nem csak felújításra, de bővítésre is szükség volt. Teljesen átalakították az épületet és most tágas nagy terem áll a helyi roma közösség rendelkezésére. De a környezete is megújult, így szabadtéri rendezvényekre is lehetőség nyílik, elsőként a hagyományos beás betlehemes műsort tartották meg itt. A közösségi házat már eddig is több célra használták. Nyári táborokat tartanak, elő­adásokat, gyűléseket és mindennapos ételosztást, de ruhaosztások helyszíne is, nyáron a mintakertben dolgozók pihenhetnek meg itt, télen pedig melegedőként funcionál. Megtudtuk: a roma közösség tagjai igen összetartóak, gyakran felhasogatják az egyedül élők fáját, ősszel és tavasszal pedig segítenek felásni a kertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában