gyorsulás

2018.12.10. 11:30

A sofőr talpa is befolyásolja a dízel számlát

Többet tankoltak idén a somogyiak, mint tavaly: az 52 millió liter benzinen kívül 93 millió liter gázolajat is eladtak a kutakon. Megyénkben 79 üzemanyagtöltő állomás működik.

Harsányi Miklós

Üzemanyag

– Több a munka, így ebben az évben gyakrabban tankoltam, mint tavaly – mondta Bali János bárdudvarnoki árufuvarozó. – Kamionnal belföldi áruszállítást vállalok, mostanában cukorrépát viszek a kaposvári cukorgyárba.

Három kombájnt és négy nagyteljesítményű erőgépet üzemeltet a magyaratádi Barátság mezőgazdasági szövetkezet, melynek dolgozói a 180 hektárnyi saját művelésű szántón kívül 840 hektárnyi bérmunkát is elvégeztek. Laczkovics Sándor elnök azt mondta: a szántástól a betakarításig teljeskörű szolgáltatást vállalnak, s 2018-ban több megbízáshoz jutottak. Amit az üzemanyag-felhasználás is tükröz: a tavalyihoz képest hat százalékkal több gázolajat rendeltek.

Martzy Ferenc, a siófoki Marci Pékség tulajdonosa szerint ilyen árak mellett kifizetődő gondoskodni a járműflotta megfelelő karbantartásáról. Ugyanis egy autónál se mindegy, hogy mennyi az átlagfogyasztás, pláne nem 11 teherautónál.

– Elég gyakran változott az üzemanyag ára, így havonta 2-2,4 millió forint költünk gázolajra – közölte Bődör József, a kaposvári Pannon Mentő ügyvezetője. – Tizenhat betegszállító járművünkkel havi 6200-6500 pácienst szállítunk: az idősebb, magasított, nagyobb tömegű kisbuszok száz kilométerenként 8-9 liter üzemanyagot fogyasztanak, az Euro 6-os motorral szerelt gépek közel 6,5 liter dízelolajjal is beérik. Persze az időjárástól és a sofőr talpától is függ a fogyasztás: el kell találni az optimális vezetési stílust, hogy minél gazdaságosabb legyen a járművek üzemeltetése.

Koczor Andrástól, a hetesi üzemanyagkút vezetőjétől tudjuk: a helyieken kívül főként a környékbeli településekről – Mezőcsokonya, Somogysárd, Bodrog, Csombárd – érkeznek járművezetők. Az őszi mezőgazdasági munkák idején több gázolajat adtak el, mint benzint, télen fordított a helyzet.

Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságának szóvivője közölte: a gépkocsivezetők Somogyban október végéig több mint 52 millió liter benzint és 93 millió liter gázolajat tankoltak. A legtöbb benzint augusztusban vásárolták, gázolajból júliusban adták el a legnagyobb mennyiséget, míg a legkevesebb üzemanyag februárban fogyott. Somogyban 79 üzemanyagtöltő állomás van, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai folyamatosan ellenőriznek. Ez szúrópróbaszerűen, mintavétellel is történhet, s évente egy alkalommal a benzinkutak teljes jövedéki ellenőrzésére is sor kerül.

– A pénzügyőrök ilyenkor a mintavétel mellett ellenőrzik az üzemanyag tényleges mennyiségét, a töltőállomás forgalmát, amelyhez felhasználják a havi adatszolgáltatás tartalmát – folytatta a szóvivő. – Ezen kívül megvizsgálják a beszerzési és értékesítési bizonylatokat valamint a kútoszlopok és tárolótartályok hitelesítését. A vizsgálatok nem tártak fel szabálytalanságot, a havi adatszolgáltatás elmulasztása, késedelmes benyújtása elenyésző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában