veterán mustra

2019.02.18. 18:42

A sofőröket leveszik a lábukról a jól karbantartott veteránok

Hétfőn az első idei veteránjármű minősítésre gördültek be a járművek Kaposváron: olykor hihetetlen izgalmak közepette zajlik az 50-60 éves motorok és gépkocsik felújítása. Az eredmény lenyűgöző: a VW Bogár, a Porsche és a GAZ mellett MZ és Pannónia motor is átment a szigorú vizsgán.

Harsányi Miklós

– Lassan már csókolommal köszönhetünk az autónak, megérdemli a tiszteletet – tréfálkozott az 53 éves W110-es Mercedes tulajdonosa, a 43 éves paksi Domonkos Tamás. – Elefántcsont fehér színű a külső fényezése, s a fekete ülések eredetiek, akárcsak a gyári rádió. Utóbbi menő extrának számított akkoriban.

Az 1966-os Mercihez még 2012-ben jutott a 43 éves tolnai férfi. A kormányváltós, 55 lóerős autó teljesítette a vizsga követelményeket, s így megkapta a veteránjármű minősítést. A sikerhez olykor rögös út vezet: a gépkocsit teljesen szétszedték az utóbbi években, hogy aztán újra összerakják. S a felszabadult öröm nem maradt el: a tulaj, miután átvette a muzeális jármű regiszter igazolást, azonnal fotót készített, amit átdobott a feleségének. Mély, morgó, dörmögő motorhangja van a Bogárnak: Kovács József negyedszer hozta vizsgára az 1,3-as benzines VW-t. Öt évente kell megújítani a minősítést, s az előzőekhez hasonlóan ez is sikeres lezajlott.

– A karosszériát, a motort és a kárpitot teljesen felújítottuk – mondta a gyűjtő. – Ha nem is mindennap, de igyekszem minél gyakrabban használni a kocsit, amit még 2004-ben vásároltam.

A 2112 köbcentis, 65 lovas motorral szerelt Gaz '69-es tréleren érkezett a Magyar Autóklub kaposvári telephelyére. A nyolc személyes, egykori honvédségi jármű 1964-ben gördült le a gyártósorról. Vizvári Attila tulajdonos szerint a veteránautókhoz gyakran nehézkes alkatrészt szerezni, ám a végeredményt tekintve minden fáradozást megért szerelés. Punik László veteránjármű vizsgabiztos szerint a motorkerékpár és járműgyűjtők értékőrző munkájukért minden tiszteletet megérdemelnek. A szívvel-lélekkel felkészített gépkocsik szinte kivétel nélkül teljesítik a követelményeket.

– Kaposváron immár nyolcadik éve folytatunk vizsgáztatást, a közeli megyékből is rendszeresen fogadunk járműtulajdonosokat – közölte. – Tervek szerint 2019-ben összesen kilenc minősítést tartunk, s ezen kívül a veteránjármű gyűjtők már lassan készülhetnek 22. kaposvári Technik-Piknikre, melyet március 31-én a Cseri parkban rendezünk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában