videó!

2019.04.27. 20:14

Somogy mellett Horvátországot is megismerhetjük a Marcali Expon

Kilenc év után élesztették újra 1300 négyzetméteren a Marcali Expót. A szakmai vásáron több mint százhúsz magyar, horvát, szlovén kiállító kínálta portékáit a hétvégén.

Góz Lilla

Egyedi tervezésű táskák, pálinkafőző berendezések, különleges sajtok, pesztók, textilszobrok. A kelevíziek standján pedig bevásárló és fás kosár lógott. Vargáné Balatincz Krisztina, a település polgármestere elmondta: a közmunkások készítette fonott használati tárgyakkal érkeztek a vásárra, továbbá helyi boltjukban árult környékbeliek készítette kézműves termékekből hoztak ízelítőt.

– A vásár jó bemutatkozási lehetőség a megyében és a határon túl élőknek is – jegyezte meg a polgármester.

A buzsáki asszonyok népviseletbe öltözve kínálták szebbnél szebb hímzett terítőjüket. Előkerültek a kosarakból a frissen sült krumplispogácsák és káposztás hajtókák is. Kedvünkre, dalra is fakadtak.

Madarász Zoltán Porrogról érkezett feleségével. Különleges lekvárokat, szörpöket kínált.

– A helyi termék napokon által lassan kialakul, hogy ismernek és keresnek minket. Sok munka van még előttünk, de egyre többen érdeklődnek a kézműves termékeink iránt – tette hozzá.

– Fontos, hogy Marcaliban és a környékén élőknek legyen egy találkozási pontjuk, ahol le tudnak ülni és tudnak beszélgetni gazdasági, politikai kérdésekről, akár a borokról – mondta el köszöntőjében Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott szerint a Marcali Expó azon kistermelőknek is kínál bemutatkozási lehetőséget, akik egy nagy nemzetközi vásárra nem tudnak eljutni.

Sütő László, Marcali polgármestere emlékeztetett rá: az első marcali vásárt az 1990-es évek elején szervezték meg, anyagi okok miatt meg is szűnt, hosszú évek után idén rendezik meg újra.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az expónak és Marcalinak is van jövője.

– A kormány sokat tesz azért, hogy a kistermelők egyre több lehetőséghez jussanak, ennek is köszönhetően ma háromszor annyian tevékenykednek, mint 2010-ben – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a rendezvény megnyitóján. Feldman Zsolt megjegyezte: az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal. Megemlítette, hogy Somogy megye az ország egyik legjelentősebb szőlő- és gyümölcstermesztő vidéke, a Balatonboglári borvidéken a támogatások révén 1300 hektárnyi szőlőültetvényt sikerült megújítani 2010 óta. Hozzátette: a mostani vidékfejlesztési program keretében 140 milliárd forintnyi, kertészethez köthető forrás áll rendelkezésre.

Csaknem egy évtized után élesztették fel

Az 1990–es évek elején rendezték az elsőt, de anyagi okok miatt 2010–ben megszűnt. Kilenc év után élesztette újjá a Somogy megyei önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatósága, a marcali önkormányzat, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány és az Agrárrendezvények Kft. a Marcali Expót. A hétvégén 1300 négyzetméter beltéri és szabadtéri területen több mint 120, Magyarországról, Horvátországból és Szlovéniából érkezett kiállító kínálja termékeit.

Horvát magyar két jó barát

Davorin Posavac, a horvátországi bjelovári vásár igazgatója gratulált a szervezéshez és ígéretet tett köszöntőjében, hogy jövőre a mostani nyolc helyett legalább dupla ennyi horvát kiállító érkezik Marcaliba.

– Szeretnénk a jövőben is szakmai segítséget adni somogyi barátainknak és keressük a piaci együttműködéseket a két ország között, főként az élelmiszergazdaság és a mezőgazdasági gépgyártás területén – jegyezte meg az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában