te szedd

2019.04.15. 14:00

A tisztább erdőért fogtak össze a somogyi vadászok

Kidobott hűtőt, kádat, WC csészét, nagy mennyiségű traktorgumit, de három szétszerelt személyautót is rejtett a Kaposvár környéki Zaranyi erdő.

Koszorus Rita

Mindezekre a vadászok idei természettakarítása során bukkantak rá az önkéntesek a fák között. Merthogy a vadászok dolga nem csak az, hogy járják az erdőt és az állományt szelektálják, hanem a környezet védelme is. S mivel a vadászterületen járva rendre illegális hulladékba botlanak, kénytelenek voltak kezükbe venni a dolgot.

Ifjú vadászok, a Vadásszövetség tanfolyamán végzett és jelenlegi hallgatók, családtagjaik, vadásztanfolyami oktatók és civilek is kesztyűt húztak és zsákot ragadtak, hogy összeszedjék az illegálisan lerakott hulladékot. Több mint ötvenen járták a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége oktatási célú vadászterületét, a Zaranyi erdőt, a Kisgáti városrész vízmű mögötti részét. A nimródok és önkéntesek nem csak az erdőt, de mezőt és fasorokat is megtisztították az éktelenkedő szeméttől, mintegy ötszáz hektáron történt meg a tavaszi nagytakarítás. Végigjárták a gócpontokat és minden eldobott szemetet zsákokba gyűjtöttek. Miután néhány héttel ezelőtt nagy mennyiségű hulladék gyűlt össze a széles körben megszervezett Te szedd akcióban, senki sem hitte volna, hogy annyi szemét gyűlik össze, hogy egy hét köbméteres konténerből gyakorlatilag kifolynak a fekete kukás zsákok és ezen felül megtelik még egy tíz köbméteres is. Hihetetlen mennyiségű hulladék lapult még az erdő mélyén.

A megyében Kaposváron kívül több helyen is felkerekedtek a vadászok, hogy saját területüket megszabadítsák az ott éktelenkedő szeméttől. Hiszen nem kell messze menni ahhoz, hogy lássuk: a természet egyre inkább tele van az emberek által megunt, elhasznált, kidobott tárgyakkal.

 

Hagyomány a tavaszi természettakarítás Somogyban

– A vadászok erdőtakarítását a megyében a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége és a Vadászkamara koordinálják tizennégy éve – mondta Kemenszky Péter, a Vadászszövetség fővadásza. – De miután a szövetségünk már rendelkezik saját vadászterülettel, úgy döntöttünk, hogy példát mutatunk mi is az akcióval.

Egy most készülő jogszabálytervezet szerint a jelenleg szabálysértésnek számító illegális hulladékkihelyezés a jövőben bűncselekménynek fog számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában