üzemen kívül

2019.11.06. 11:30

A viharjelzési szezon is véget ért a Balatonon

Véget ért október végén a hét hónapig tartó viharjelzési szezon az ország nagy tavainál. Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-jétől október 31-ig üzemeltette a balatoni vihar-előrejelző szolgálatot.

Góz Lilla

A rendszer a Balaton körül összesen harmincegy fényjelző lámpaegységből áll, ezeket további mobilegységek is kiegészítették. Egy uniós projektnek köszönhetően nyolc új viharjelző állomás létesült idén, ezek közül hármat a vízbe telepítettek.

2005 óta idén volt a legkevesebbszer szükség a viharjelzések bekapcsolására a tónál. A gyengén szelesnek mondható szezonban öt olyan erős vihar csapott le a Balatonra, amikor a szélsebesség elérte vagy meghaladta az óránkénti 90 kilométert. A legerősebb, óránként 102,2 kilométeres erősségű szelet Balatonmáriánál mérték. A viharjelzési szezonban a csapadék mennyisége összességében nem tért el jelentősen a sokéves átlagtól, bár májusban a Balatonnál csaknem kétszer annyi eső esett, mint amennyi a megszokott.

A vízirendőrök a viharjelzési szezonban összesen 148 esetben 314 fürdőző vagy hajózó embert mentettek ki a vízből. A hét hónap alatt tíz ember fulladt a Balatonba, halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt.

A balatoni viharjelzés Hille Alfréd repülő ezredes, meteorológus kezdeményezésére kormányzati döntés alapján nyolcvanöt évvel ezelőtt, 1934. július 8-án indult meg.

A Balatoni Szövetség korábban levelet írt a Belügyminisztériumnak kérve, hogy a szezonális viharjelzés terjedjen ki egész évre a szezonhosszabbítás miatt, de ebben a kérdésben egyelőre még nem született döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában