életpálya

2019.01.10. 17:30

A világot jelentő deszkákat cserélné a katedrára

Színésznek készült, ám a tanítás világa magával ragadta Nagy Dorottyát, a Kaposvári Egyetem harmadéves hallgatóját.

Koszorus Rita

– Megmondom őszintén, hogy a Pedagógiai Kar tanító szakja csak a „C” tervem volt – vallott eredeti terveiről Nagy Dorottya. – Ám annyi pozitív szakmai és személyes élmény ért, hogy most már biztos vagyok benne: tanítani szeretnék és nevelni.

Dorka azt mondta: jelenlegi szakvezetője, Szabó Adrienn tanítónő a követendő példa számára. – Hihetetlen felkészült, rendkívül türelmes, segítőkész – mondta Dorka –, és nagyon jól tudja motiválni a kisdiákokat és minket hallgatókat egyaránt, szeretnék én is ilyen pedagógussá válni.

Ám Dorka legalább ugyanilyen fontosnak tartja a rendszeres szakmai látogatásokat. – Legutóbb Almamelléken voltunk, ahol nehéz sorsú gyermekek tanulnak – mondta Nagy Dorottya. – Ezért elhatároztuk a csoporttársaimmal, hogy megajándékozzuk őket. Egy teherautónyi meglepetést vittünk nekik karácsony előtt. Nagyon jó érzés volt látni a boldog gyermekarcokat.

A harmadéves hallgató hozzátette: a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán a korszerű tudás elsajátítása mellett empátiát tanulhatnak, sőt a családias hangulatot is megtapasztalhatják a hallgatók. – Az oktatók név szerint ismernek minket és egyénileg is segítik a felkészülésünket – emelte ki Nagy Dorottya. – A csoporttársaimmal pedig hihetetlenül szoros, baráti viszony alakult ki. Mindenben támogatjuk egymást, nálunk nincs helye féltékenykedésnek, igazi közösségként működünk.

A fiatalok szinte minden péntek estét együtt töltenek, ilyenkor felszabadultan tudják átbeszélni a hét történéseit. – A személyes kapcsolatok nagyon sokat hozzátesznek a képzéshez – vélekedett Podráczky Judit, a Pedagógiai Kar dékánja. – Ezért egyik fő célunk ennek megteremtése. Emellett szakmailag nagy előny, hogy a hallgatók különböző projektekben vehetnek részt. Ennek köszönhetően eljuthatnak a legkülönbözőbb köznevelési intézményekbe, sőt a kutatás világába is belekóstolhatnak. Ez pedig mind olyan tapasztalatszerzés, amelyet gyakorló pedagógusként kiválóan tudnak majd hasznosítani.

Podráczky Judit hozzátette: nincs olyan nap, hogy ne csörögne a telefon, és ne halmoznák el állásajánlatokkal a pedagógus hallgatókat. A munkáltatók ugyanis szívesen fogadják az itt végzett fiatalokat. A pedagógiai kar legnépszerűbb képzése a gyógypedagógia, de sokan szeretnének óvodapedagógusok, tanítók vagy épp csecsemő-és kisgyermeknevelők lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában